LexOpen   - Dit online leksikon

  Forside           Verdens lande         


Forenede Arabiske Emirater
Forenede Arabiske Emirater (ofte brugt engelsk forkortelse: UAE som står for United Arab Emirates) er et olierigt ørkenland beliggende i den sydøstlige del af den Arabiske Halvø.

الإمارات العربيّة المتّحدة
Al-Imārāt al-‘Arabīyah al-Muttahidah
Forenede Arabiske Emiraters flag
og våbenskjold
National motto: Intet
Officielt sprogArabisk
HovedstadAbu Dhabi
PræsidentKhalifa bin Zayed Al Nahayan
RegeringslederMaktoum bin Rashid Al Maktoum
Areal
 - Total
 - Heraf vand

82.880 km²
0,0 %
Befolkning
 - Total (2005)
 - Pr. km²

2.563.212
30,9/km²
UafhængighedFra Storbritannien
2. december 1971
ValutaUAE-dirham (AED)
TidszoneUTC +4
NationalmelodiArabic Emirati Tahiat Alalam
Internetdomæne.AE
International tlfkode971
Historie

Politik
Den øverste politiske myndighed er »Det øverste Råd«, som består af lederne af de 7 emirater. Rådet vælger en præsident, som sidder for 5 år ad gangen. Der er ingen grænse for hvor mange perioder, en præsident kan sidde. Sheik Zayed bin Sultan Al Nahyan fra Abu Dhabi er blevet valgt til præsident siden dannelsen af det Forenede Arabiske Emirater. Abu Dhabi er, som det fremgår langt det største emirat, men også det, med de største oliereserver. Vicepræsident og premierminister er Sheik Maktoum bin Rashid Al Maktoum er fra Dubai. Landet har en nationalforsamling bestående af 40 medlemmer, valgt i de respektive emirater. Hvert enkelt emirat har sin egen lokale regering.

Administrativ inddeling
Landet er en føderation bestående af syv emirater: Abu Dhabi, Ajman, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah og Umm al-Qaiwain.

Økonomi
Forenede Arabiske Emirater er det rigeste land i den muslimske verden. Landets økonomiske vækst i 1980'erne var på 42 %, og da man fortsat fandt mere olie, og også begyndte at bygge en del, steg væksten med 48 % i 1990'erne.

Geografi
Hovedstaden er Abu Dhabi. Det grænser op til Oman, Saudi-Arabien og Qatar. De Forenede Arabiske Emirater er en del af Mellemøsten.

Demografi

Kultur