LexOpen   - Dit online leksikon

  Forside           Verdens lande         


Frankrig
Den franske republik eller Frankrig (fransk: République française) er et land hovedsageligt placeret i Vesteuropa, men som også består af en række oversøiske områder i Nordamerika, Caribien, Sydamerika, Det Indiske Ocean, Stillehavet og Antarktis. Frankrig i Vesteuropa går fra Middelhavet til Nordsøen og fra Rhinen til Atlanterhavet. Landet har grænse med Storbritannien, Belgien, Luxembourg, Tyskland, Schweiz, Italien, Monaco, Andorra og Spanien. Oversøisk har landet grænse med Brasilien, Surinam og Holland.
République Française
Frankrigs flag
og våbenskjold
National motto: Liberté, Egalité, Fraternité
(Frihed, lighed, broderskab)
Officielt sprogFransk
HovedstadParis
PræsidentNicolas Sarkozy
PremierministerFrançois Fillon
Areal
 - Total
 - Heraf vand

674.843 km²
0,26 %
Befolkning
 - Total (2004)
 - Pr. km²

62.350.500
110/km²
Uafhængighed843 Verdun
ValutaEuro (€)
TidszoneUTC +1
NationalmelodiLa Marseillaise
Internetdomæne.FR
International tlfkode33

Historie
Uddybende artikel: Frankrigs historie
Dagens Frankrig dækker cirka samme område, som det de keltiske gallere beboede og som blev til den romerske provins Gallien i 100-tallet f.Kr. Gallerne overtog hurtigt det romerske sprog og den romerske kultur. Kristendommen introduceredes i perioden 200-300 e.Kr. og Gallien invaderedes derefter af germanske stammer, hovedsagelig frankerne efter hvem landet fik sit danske navn (franskmændenes France kommer i første omgang af Île-de-France, de capetingiske kongers ejendom omkring Paris som tidigere blev kaldt Francia og Pays de France).

Selv om det franske monarki kan tilbageføres til omkring 400-tallet begyndte landets samling og egentlige statsopbygning ikke før i midten af 800-tallet da Karl den Stores rige blev delt i en østlig (Det nuværende Tyskland), og en vestlig del (Det nuværende Frankrig).

Karl den Stores sønner styrede landet frem til 987 da Hugo Capet, frankisk hertug og Paris' greve, lod sig krone som konge af Frankrig. Hans arvinger styrede Frankrig til 1792, da den franske revolution gjorde landet til en republik efter det samfundsomvæltende forløb som begyndte i 1789.

Napoleon 1. tog kontrol over republikken 1799 og kaldte sig 1. konsul. Hans arméer udkæmpede en lang række krige overalt i Europa, erobrede en lang række lande og etablerede flere kongedømmer med Napoleons slægtninge på tronen. Efter Napoleons fald i 1815 genindførtes monarkiet i Frankrig, der dog blev væltet og den 2. republik tog over. Denne blev igen afløst af Louis-Napoleon Bonaparte, nevø af Napoleon 1., som først blev valgt til præsident og derefter udråbte det 2. kejserdømme og sig selv til Napoleon 3. Han blev afsat og afløstes af den 3. republik.

Frankrig var blandt sejrherrerne i både 1. og 2. Verdenskrig, men krigene var meget hårde ved landet og det lykkedes aldrig at komme tilbage til tidligere tiders styrke. I året 1958 gennemførte general de Gaulle en omfattende reform, som førte til den 5. republik og det nuværende stabile demokrati (med en stærk præsidentstilling).

I de sidste årtier har samarbejdet mellem Frankrig og Tyskland haft afgørende betydning for den økonomiske integration i Europa og Frankrig har i dag en central rolle i det europæiske samarbejde omkring den økonomiske og monetære union.

Frankrig har kernevåben og er et af de fem permanente medlemmer af FN's sikkerhedsråd.

Politik
Nationalkammeret i Frankrig består af 577 medlemmer og senatet har 317 medlemmer.

Administrativ inddeling
Frankrig har 26 regioner (Fransk: région), som er yderligere opdelt i 100 départementer. Departementerne er nummeret (primært alfabetisk) og dette nummer anvendes som postnumre og på nummerplader:
Økonomi
Frankrigs vigtigste mineralressourcer er kul og jern i Lorrainedalen og bauxit i den sydlige del af Frankrig.
Frankrig er verdens næststørste producent af atomkraft-el, næstefter USA.

Demografi
76 % af den franske befolkning er katolikker. Frankrigs næststørste religion er islam, som praktiseres af cirka 5 %. Dernæst er der cirka 2 % protestanter og cirka 1 % jøder.

Kultur
Har fået Nobels Litteraturpris 12 gange.