LexOpen   - Dit online leksikon

  Forside           Verdens lande         


Haiti
Haiti er beliggende på den vestlige tredjedel af øen Hispaniola i det Caribiske Hav, øst for Cuba. Landet er en tidligere fransk koloni og var et af de første amerikanske lande, efter USA, som erklærede deres uafhængighed.
Repiblik d Ayiti
République d'Haïti
Haitis flag
og våbenskjold
National motto: L'Union Fait La Force
(dansk: Enhed giver styrke)
Officielt sprogKreolsk, fransk
HovedstadPort-au-Prince
PræsidentBoniface Alexandre
RegeringslederGérard Latortue
Areal
 - Total
 - Heraf vand

27.750 km²
0,7 %
Befolkning
 - Total (2005)
 - Pr. km²

8.121.622
294,7/km²
Uafhængighed
- Erklæret
- Anerkendt
Fra Frankrig
1. januar 1804
1825 (Frankrig)
ValutaGourde (HTG)
TidszoneUTC -5
NationalmelodiLa Dessalinienne
Internetdomæne.HT
International tlfkode509

Historie
Efter Haitis opdagelse af Columbus 1492 gjorde spanierne sig hurtig til herrer over hele øen og begyndte kort efter at indføre negre som arbejdere ved minerne og plantagerne til erstatning for indianerne, hvis stærke dødelighed truede med ganske at affolke øen.

Af det spanske regimentes svaghed tog franske og engelske sørøvere (flibustiers, boucaniers) anledning til at sætte sig fast på naboøerne, navnlig Tortuga, hvorfra de foretog røvertogter til hovedøen og til sidst endog satte sig fast der.

1697 afstod Spanien den vestlige del af øen til Frankrig. Den franske revolution mærkedes også på Haiti; 1793 fik de frie negre og mulatter lige rettigheder med de hvide. Derefter forlangte slaverne friheden, og da nationalkonventet atter afskaffede ligestillingen, udbrød et oprør, der endte med de hvides fordrivelse (1797). Anføreren for de farvede, Toussaint l'Ouverture udråbtes til præsident for den nye republik, hvilket foranledigede Napoleon til at sende en hær til Haiti. Toussaint blev fanget; men efter en forbitret guerillakrig blev franskmændene fordrevet 1804, hvorpå negeren Dessalines udråbtes til kejser under navnet Jakob 1.

1822 erobrede haitanerne den østlige republik, som dog atter løsrev sig 1843. 1849 stiftede negeren Soulouque under navnet Faustin 1. et kejserdømme, der endte med en revolution 1859. Siden den tid har republikken ført en stormfuld tilværelse med oprør og revolutioner i hobetal.

Provinser
Haiti er opdelt i ti provinser:
Andre oplysninger
Voodoo stammer fra Haiti.