LexOpen   - Dit online leksikon

  Forside           Verdens lande         


Holland
Holland er et kongedømme i Europa. Landet er den nordlige del af det historiske område Nederlandene, hvor den sydlige del blev udskilt som Belgien i 1830.

Koninkrijk der Nederlanden
Hollands flag
og våbenskjold
National motto: Je maintaindrai
(Dansk: jeg vil fastholde)
Officielt sprogHollandsk, frisisk i Frisland
HovedstadAmsterdam
DronningBeatrix
MinisterpræsidentJan Peter Balkenende
Areal
 - Total
 - Heraf vand

41.526 km²
18,4 %
Befolkning
 - Total (2002)
 - Pr. km²

16.150.511
477/km²
Uafhængighed
- Erklæret
- Anerkendt
Fra Spanien
23. maj 1568
30. januar 1648
ValutaEuro (€ EUR)
TidszoneUTC +1
NationalmelodiHet Wilhelmus
Internetdomæne.NL
International tlfkode31
Historie
Jordfund og jættestuer vidner om en sten- og bronzealder i landene om de store flodmundinger, men først ved Cæsars gallerkrige når historiens lys dem. Kelterne der før havde ejet disse lande, var da trængt tilbage af germanerne, så Rhinen væsentlig var grænse mellem de to folk. Nord for den boede rent germanske stammer som friser og bataver og længere mod øst usipeter, sigambrer og andre; syd for floden var folket keltisk (gallisk), men stærkt blandet med germaner. Det var vilde og tapre folk, men efter hårde kampe (57 f.Kr) fik Cæsar dem slået ned, og romervældet førtes frem til Rhinen.

Under Augustus (cirka 15 f.Kr.) ordnedes landet som en del af provinsen Gallia Belgica, og snart efter bredte romerne deres magt nord for Rhinen. Bataverne, friserne og andre blev afhængige af romerne og gav dem siden udmærkede rytter og søfolk. Bataverøen (mellem Rhin og Waal) blev romernes våbenplads, hvorfra kampene mod de østlige germaner førtes. Bataverne og friserne blev romerne tro under kampene med Arminius; men de romerske embedsmænds hårdhed vakte efterhånden stærk utilfredshed. 28 e.Kr. begyndte friserne en blodig opstand, der først kuedes en snes år efter.

Politik
Holland har været et konstitutionelt monarki siden 1815. Før det var det en republik fra 1581 til 1806 (det var besat af Frankrig mellem 1806 og 1815).

Dronning Beatrix af huset Oranje-Nassau har været landets statsoverhoved siden 1980. De hollandske regeringer består altid af en koalition, da et enkelt politisk parti aldrig har haft politisk flertal. Formelt er det dronningen, som udpeger regeringen. I praksis bliver der efter hvert parlamentsvalg dannet en koalitionsregering efter en periode med forhandlinger imellem partierne, som kan tage adskillige måneder. Koalitionsregeringen vælges så efterfølgende officielt af dronningen. Regeringslederen som kaldes »ministerpræsident« eller »premier« er normalt lederen af det største parti i koalitionen.

Jan Peter Balkenende fra det kristendemokratiske parti (CDA) (konservativt) har været ministerpræsident siden 22. juli 2002. Hans parti er i koalition med Folkepartiet for frihed og demokrati (VVD, liberalt) , og De social-liberale demokrater '66 (D66).

Parlamentet består af to huse. Der er 150 medlemmer i underhuset (Tweede Kamer) som vælges hvert fjerde år i direkte valg. Der er 75 medlemmer i det mindre vigtige overhus (Eerste Kamer) som vælges af tolv provinsparlamenter. De to kamre kaldes samlet for Staten Generaal. Provinsernes parlamenter vælges ligesom underhuset hvert fjerde år ved direkte valg.

Administrativ inddeling
Holland er inddelt i tolv provinser (provincies):

Provinserne består af i alt 483 kommuner (gemeenten). Derudover er landet inddelt i 37 vandadministrationer (waterschappen), hvis grænser ikke svarer til provins- eller kommunegrænserne.

Geografi
Holland er et meget fladt land. Omkring halvdelen af dets areal ligger mindre end 1 meter over havniveau, og 38% ligger under havniveau. Et omfattende system af diger beskytter disse områder mod oversvømmelse, og et stort antal pumpestationer holder grundvandsstanden nede. Store arealer, blandt andet hele Flevoland og store dele af Noord-Holland og Zuid-Holland er inddæmmet og tørlagt hav - disse områder kaldes poldere. Det højeste punkt, Vaalserberg, ligger i det sydøstlige hjørne af landet og er 321 meter over havniveau.

Landet deles i tre hovedområder af floderne Rhinen (Rijn), Waal og Maas. Floderne danner både naturlige, kulturelle og dialektale grænser.

Den dominerende vindretning er sydvest, hvilket giver et moderat kystklima med kølige somre og milde vintre.

Andre oplysninger
Holland er et af de tættest befolkede og geografisk lavestliggende lande i verden, og det er kendt for sine diger, vindmøller, tulipaner, træsko og den sociale tolerance.

Landet huser også Den Internationale Domstol.

Amsterdam er den officielle hovedstad, og Haag huser regeringen og parlamentet ('De Eerste en Tweede Kamer der Staten-Generaal').

Landet kan også betegnes under andre navne. I bestemte sammenhænge anvendes også Nederland, Nederlandene eller Kongeriget Nederlandene som korrekt betegnelse for landet. Ordet Holland vil i disse sammenhænge ofte have en anden betydning forskellig fra dækkende hele landet.