LexOpen   - Dit online leksikon

  Forside           Verdens lande         


Honduras
Honduras er et land i det nordlige Mellemamerika med grænser mod nord til Guatemala og El Salvador, mod syd til Nicaragua, mod vest ligger Stillehavet og mod øst Den Honduranske Golf og Det Caribiske Hav. Belize (tidligere »Britisk Honduras«) er omkring 75 kilometer væk, på tværs af Den Honduranske Bugt, hvor de to lande ligger tættest på hinanden.

Republica de Honduras
Honduras' flag
og våbenskjold
National motto: intet
Officielt sprogSpansk
HovedstadTegucigalpa
PræsidentManuel Zelaya
Areal
 - Total
 - Heraf vand

112.090 km²
0,0 %
Befolkning
 - Total (2002)
 - Pr. km²

6.560.608
58,5/km²
Uafhængighed
- Erklæret
- Anerkendt
Fra Spanien
15. september 1821
1823
ValutaLempira
TidszoneUTC -6
NationalmelodiTu bandera es un lampo de cielo
Internetdomæne.HN
International tlfkode504
Historie
Honduras opdagedes 1502 på Columbus' sidste rejse og blev taget i besiddelse 1523 af spanierne under Cristobal Olid. 1790 blev Honduras udsondret som en særlig provins, Comayagua, under generalkapitanatet Guatemala. Efter at have afrystet det spanske åg hørte Honduras (1823-1839) til de forenede stater i Centralamerika, men blev efter dennes unions opløsning selvstændigt.

Honduras har senere ligesom alle andre spansk-amerikanske lande været plaget af revolutioner og borgerkrige. Ved forbundet i Amapala (20. juni 1895) forenede Honduras sig med Nicaragua og Salvador til den centralamerikanske Republik (Republica mayor de Centro-America). Hver stat beholdt sin fuldstændige uafhængighed indadtil, kun over for udlandet optrådte forbundet som en enhed.

Efter 25 år, hvor landet det meste af tiden var under militær ledelse, kom en frit valgt civil regering til magten i 1982. I 1980'erne viste Honduras sig at være et fristed for anti-sandinistiske contraer der bekæmpede Nicaraguas regering, samt var allierede med El Salvadors regeringsstyrker, der kæmpede mod venstreorienterede guerillaer.

I 1998 raserede orkanen Mitch landet og ødelagde dets økonomi.

Økonomi
Honduras er et af den vestlige halvklodes fattigste lande, med en ujævn fordeling af indkomsten mellem dem som tjener mest, og de som tjener mindst. Halvdelen af befolkningen lever under fattigdomsgrænsen.

Landets væsentligste landbrugsprodukter er sukker og kaffe og de største industriprodukter er tekstil, tøj og træprodukter.

Administrativ inddeling
Honduras er opdelt i 18 departementer:
Geografi
Honduras ligger ud til Det Caribiske Hav og det nordlige Stillehav. Klimaet varierer fra subtropisk i lavlandet til tempereret i bjergene.

Honduras landområde består primært af bjerge, men der er også smalle sletter langs kysterne.

Landets naturressourcer er blandt andre tømmer, guld, sølv, kobber, bly, zink, jernmalm, antimon, kul, fisk og vandkraft.