LexOpen   - Dit online leksikon

  Forside           Verdens lande         


Irak
Irak er et land i Asien. Det har grænse til Tyrkiet i nord, Syrien i nord-vest, Jordan i vest, Saudiarabien og Kuwait i syd og Iran i øst. Landet er efterfølgeren til det gamle Mesopotamien. Hovedstaden og største by er Bagdad. Landet har verdens anden største kendte oliereserver.
الجمهورية العراقية
Al-Jumhuriyah Al-Iraqiyah
Iraks flag
og våbenskjold
National motto: Allahu Akbar
Officielt sprogArabisk
HovedstadBagdad
PræsidentJalal Talabani
RegeringslederNouri al-Maliki
Areal
 - Total
 - Heraf vand

437.072 km²
1,1 %
Befolkning
 - Total (2002)
 - Pr. km²

24.001.816
55/km²
Uafhængighed3. oktober 1932
ValutaIrakisk dinar
TidszoneUTC +3
NationalmelodiArdulfurataini Watan
Internetdomæne.IQ
International tlfkode964

Historie
Det frugtbare område Mesopotamien mellem floderne Eufrat og Tigris, har bragt os nogle af verdens ældste civilisationer, såsom sumererne, babylonerne og assyrerne. Det var i lang tid en del af Persien, men i 656 blev det erobret af araberne, og i 762 flyttede kalifatet til den nye by Bagdad (tæt på det gamle Babylon). Denne by forblev centrum for den arabiske verden indtil den blev inkluderet i det Ottomanske imperium i 1534. I 1915 besatte britiske tropper Irak, og det endte med uafhængighed i 1932.

Det socialistiske Ba'ath parti fik kontrollen i 1968, og iværksatte et strengt styre. I 1980'erne blev Irak involveret i en lang krig med nabolandet Iran, den sluttede i 1988.

I 1990 besatte Irak Kuwait men blev smidt ud af en international styrke, derefter var Irak isoleret fra resten af verden. I foråret 2003 blev Irak invaderet af en styrke ledet af USA og Storbritannien og det ledende Ba'ath parti blev sat fra magten.

Politik
Indtil 2003 var Irak et diktatur med hele magten placeret i Ba'ath partiet som var suverænt ledet af Saddam Hussein. Regimet erklærede offentligt at landet var demokratisk, men under det sidste præsidentvalg fik Saddam Hussein 100 % af stemmerne, og samtlige vælgere afgav deres stemme! Det etkammerede irakiske parlament (Majlis al-Watani) havde 250 pladser og medlemerne blev valgt for 4-års perioder. Som i præsidentvalgene var de eneste opstillingsberettigede medlemmer af Ba'ath partiet.

Irak er på nuværende tidspunkt underlagt en amerikansk ledet besættelse efter at Ba'ath partiet og Saddam Hussein blev væltet med militær magt i april. Landets politiske fremtid er uvis og en række voldelige angreb på amerikanske styrker og koalitions styrker har indtil nu ødelagt håbet for stabilitet. Udpræget krimininalitet, ødelæggelse af infrastruktur og en generel usikkerhed har præget landet. Den amerikanske besættelse ledes af en civil udpeget administrator L. Paul Bremer og et irakisk regeringsråd bestående af repræsentanter for de forskellige befolkningsgrupper i landet. Rådet er blevet udpeget af koalitionen. Det irakiske regeringsråd har herefter udpeget et ministerkabinet og foretaget en række andre officielle udnævnelser.

I november 2003 annoncerede USA en plan omhandlende en overdragelse af suveræniteten over landet til en midlertidig irakisk regering senest sommeren 2004.

Provinser
Irak er opdelt i 18 provinser (muhafazat, ental - muhafazah):
Geografi
Store dele af Irak består af ørken, men området mellem de to floder Eufrat og Tigris er frugtbart. Den nordlige del af landet er hovedsageligt bjergrigt, med det højeste punkt Haji Ibrahim på 3.600 meter. Irak har en kort kystlinje med den Persiske Bugt. Tæt ved kysten og langs med Shatt al-Arab var der tidligere marskland. Hovedparten af disse blev dog drænet i 1990'erne.

Klimaet er præget af ørkenen med milde til kolde vintre og varme og tørre somre. Den nordlige bjergrige region kan have vintre med sne, ofte med store oversvømmelser til følge når sneen smelter. Hovedstaden Bagdad er placeret i centrum af landet, på Tigris' bredder. Andre væsentlige byer er Basra i syd og Mosul i nord.

Økonomi


Demografi


Kultur


International pressefrihed
Irak er rangeret som nummer 130 ud af 139 lande på det internationale presse friheds indeks (2004-tal).

Oversigter