LexOpen   - Dit online leksikon

  Forside           Verdens lande         


Irland
Irland (engelsk: Ireland; irsk: Éire) eller Republikken Irland (engelsk: Republic of Ireland; irsk: Poblacht na hÉireann) er et land i det nordvestlige Europa. Republikken omfatter størstedelen af øen Irland.

Irland
Irlands flag
og våbenskjold
intet
Officielle sprogIrsk, engelsk
HovedstadDublin
PræsidentMary McAleese
PremierministerBertie Ahern
Areal
 - Total
 - Heraf vand

70.273 km²
2 %
Befolkning
 - Total (2005)
 - Pr. km²

4.130.000
57/km²
Uafhængighed
ValutaEuro (EUR)
TidszoneUTC +0
NationalmelodiAmhrán na bhFiann
Internetdomæne.IE
International tlfkode353
Historie
I middelalderen var Irland en feudal styret stat med den engelske konge som fyrste. Den irske statsopbygning var på trods af dette dog adskilt fra England og dette blev bibeholdt, da Irland i 1500-tallet blev ophøjet til et selvstændigt kongedømme. Den 1. januar 1801 indgik kongedømmet Irland i en union med kongedømmet Storbritannien og dannede det første forenede kongedømme Storbritannien og Irland. Irland blev herefter en rigsdel indenfor det overordnede kongedømme indtil en borgerkrig i 1919-1922 fremtvang en delning af staten i to administrative dele, en i nord og en i syd. Den nordlige del, svarende nogenlunde til grevskabet Ulster, fortsatte med at være en provins og en rigsdel i det forenede kongedømme, mens den sydlige del blev til en fristat indenfor det britiske imperium. Den sydlige del fortsatte sin uafhængighedstendens og blev i 1949 en selvstændig republik. Republikken Irland gik i 1973 med i Det Europæiske Fællesskab, forløberen til Den Europæiske Union.

Politik
Irland er en republik med et parlamentarisk regeringssystem. Præsidenten (Uachtarán na hÉireann), vælges for 7 år ad gangen og er republikkens statsoverhoved. Statsministeren (Taoiseach), der er regeringschef, udnævnes af præsidenten efter forslag fra parlamentet. Statsministeren er normalt lederen af det største politiske parti eller den koalision som vinder flest sæder ved parlamentsvalget. Parlamentet består af to kamre: (Seanad Éireann) med 60 medlemmer, og Repræsentantenes hus (Dáil Éireann) med 166 medlemmer.

Præsidenten udfører for det meste ceremonielle opgaver. Præsidenten kan maksimalt sidde i to valgperioder. I 1990 blev en kvinde valgt for første gang, Mary Robinson.

Administrativ inddeling

Geografi
Republikken Irland er en del af øen Irland. Det højeste punkt er Carrantuohill, den største sø Lough Corrib og den største flod flod Shannon.

Større byer er: Dublin, Cork, Limerick, Galway, Waterford, Kilkenny

Irlands klima er mildt og fugtigt. Middeltemperaturen i Limerick ligger på +11 grader i januar og +22 i juli. Sommeren er den tørreste årstid og vinteren den mest regnfyldte, men vejret veksler meget i løbet af året.

Højeste punkt: Carrantuohill 1.040 meter
Laveste punkt: Atlanterhavet 0 meter
Naturressourcer: Zink, kalksten

Økonomi
Irlands økonomi har forandret sig i de seneste år. Fra en landbrugsøkonomi til en økonomi byggende på handel, industri og investering. Den økonomiske vækst i landet har været imponerende med 10 % i perioden fra 1995-2000, og 7 % i perioden fra 2001-2004. Industrien, som nu står for 46 % af bruttonationalproduktet, omkring 80 % af eksporten og 29 % af arbejdsstyrken har overtaget rollen som landets førende sektor.

Eksporten har været fundamentet for landets robuste vækst, men økonomien har også haft gavn af den medfølgende stigning i det indenlandske forbrug, byggesektoren og forretningsinvesteringer. På papiret er landet den største eksportør af software relaterede varer og tjenester. I praksis bruges landet som skattely af udenlandsk software, og undertiden musik, der udnytter landets lempelige beskatning af ophavsbeskyttet materiale.

En af flere årsager til landets fald i vækst har været regeringens rolle i de sidste 10 år. En række initiativer til bekæmpelse af inflation (effekten har dog været ringe), store skattebyrder, budgetunderskud og dårlig uddannet arbejdsstyrke er blevet sat i gang.

Landet var med ved euroens indførelse i januar 1999 sammen med ti andre EU-lande. Den høje vækst fra 1995 - 2000 førte til at landet blev kaldt for den keltiske tiger. Økonomien blev ramt af en nedgang i 2001, specielt i den højteknologiske eksportsektor - hvor væksten blev halveret. BNP væksten fortsatte med at være relativ robust med 6 % i 2001 og 2002. Væksten i 2004 var over 4 % og for 2005 var den 4,7 %.

Med høj vækst fulgte også høj inflation, specielt i hovedstaden. Priserne i Dublin, hvor næsten 30 % af befolkningen lever, er meget højere end i resten af landet, specielt indenfor boligmarkedet.

Irland har det 4. højeste BNP (baseret på PPP) per indbygger i verden efter Luxembourg, Norge og USA, og ligger 4. i 2006 på FN's udviklingsindeks, som indregner BNP per indbygger som en faktor.

Fattigdomsindekset viser at 6,8 % af befolkningen lever i konstant fattigdom (2004-tal).

Demografi
Irlands befolkning er af keltisk oprindelse. De keltere som bor på Irland er et af de keltiske folk som har taget flest omveje under sin vandring. Fra hjemlandet i det nuværende Tyskland, Ungarn og Østrig så vandrede de ned til Den Iberiske Halvø, hvor de blandede sig med ibererne og skabte der kelt-ibererne. Dette folk udvandrede siden til Irland cirka 1.000 år inden vor tidsregning.

Befolkningens middelalder: Forventet livslængde: 76,81 år
Religion: Katolicisme 91,6 %, andre 8,4 %

Kultur