LexOpen   - Dit online leksikon

  Forside           Verdens lande         


Japan
Japan (Nihon, Nippon) er et land i det østlige Asien. Landet kaldes også for »Den opgående sols land«.
Nihon-koku/Nippon-koku
Japan
Japans flag
og våbenskjold
National motto: Intet
Officielt sprogJapansk
HovedstadTokyo
KejserAkihito
PremierministerJunichiro Koizumi
Areal
 - Total
 - Heraf vand

377.835 km²
0,8 %
Befolkning
 - Total (2005)
 - Pr. km²

127.417.244
337/km²
Uafhængighedforhistorisk tid
ValutaYen (JPY)
TidszoneUTC +9
NationalmelodiKimi Ga Yo
Internetdomæne.JP
International tlfkode81

Historie
Arkæologisk forskning viser, at Japan allerede har været beboet af mennesker for mindst 500.000 år siden, under den palæolitiske periode. Under flere af istiderne i løbet af de sidste millioner år var Japan jævnligt forbundet med det asiatiske kontinent via landbroer (Sakhalin i nord, og antagelig Kyushu i syd). Det gjorde det let for mennesker, dyr og planter at sprede sig til den japanske øgruppe fra området, som nu udgør Kina og Korea.

Med slutningen af den sidste istid og den generelle opvarming af klimaet opstod Jomon-kulturen cirka 11.000 f.Kr., karakteriseret af en mesolitisk til neolitisk halvbofast jæger-samler-kultur og tilvirkningen af den tidligste kendte keramik i verden. Man mener, at Jomon-befolkningen var forfædrene til proto-japanerne og dagens Ainu.

Starten af Yayoi-perioden cirka 300 f.Kr. markede indførelsen af nye teknologier som risdyrking fra det asiatiske kontinent og en temmelig massiv indvandring fra forskellige dele af Asien som Korea og Kina, specielt fra områder nær Beijing og Shanghai, men også fra syd ad søvejen. Imidlertid har flere nye undersøgelser påpeget at Yayoi-perioden varede 500 til 600 år længere, end man tidligere troede, således at hypotesen om en massiv indvandring er unødvendig som forklaring på befolkningsforøgelsen.

Ifølge traditionel japansk mytologi blev Japan grundlagt i det 7. århundrede e.Kr. af kejseren Jinmu. I løbet af det 5. og 6. århundede blev det kinesiske skriftsprog og buddhismen introduceret sammen med andre dele af den kinesiske kultur, først via den koreanske halvø og senere direkte fra Kina. Kejserne var overhoveder af navn, men den faktiske magt lå som regel hos mægtige adelsmænd ved hoffet, regenter, eller shoguner (militære guvernører).

Japans ældre politiske struktur betød, at så snart kampe mellem rivalerne var over, flyttede den sejrende shogun til hovedstaden Heian (hvis fulde navn, Heian-kyoto, betyder fredens hovedstad og senere blev forkortet ned til endelsen Kyoto) for at styre på kejserens nåde. Imidlertid blev general Minamoto no Yoritomo i 1185 den første, der brød denne traditon, da han nægtede at flytte og sad ved magten i Kamakura i Kanagawadistriktet, lige syd for dagens Yokohama. Selv om dette Kamakura-shogunat var delvist stabilt, opstod der snart indbyrdes kæmpende fraktioner, som førte Japan ind i det, som kaldes de kæmpende staters periode, eller Sengoku-perioden. I år 1600 fik shogun Tokugawa Ieyasu overmagten i Sekigahara-slaget ved enten at nedkæmpe eller slå sig sammen med sine fjender, og han skabte Tokugawa-shogunatet i den lille fiskelandsby Edo (tidligere transkriberet som Yeddo), nu bedre kendt som Tokyo, »den østlige hovedstad«.

Geografi
Japan, et land bestående af øer, der løber mellem den østlige kyst af Asien og Stillehavet. De største øer, løbende fra nord til syd, er Hokkaido, Honshu (hovedøen), Shikoku, og Kyushu. Naha på Okinawa på Ryukyu er over 600 kilometer sydvest for Kyushu. Derudover tæller det japanske øhav omkring 3.000 små øer.

Areal: 377.835 km² (inklusiv 3.091 km² territorialt vand)
De fire største øer er: Hokkaido, Honshu, Shikoku og Kyushu
Kystlinje: 29.751 kilometer
Højeste punkt (Fuji): 3.776 meter
Laveste punkt (Hachiro-gata): -4 meter

Omkring 73 % af landet består af bjerge med en kæde der løber gennem hver af hovedøerne. Det højeste bjerg, Fuji, når en højde på 3.776 meter. Da der kun er sparsomt med fladt land, er mange bakker og bjergsider anvendt helt til toppen, og der er store byer i ethvert større fladt område.

Japan ligger i en vulkan zone. Landet er ofte ramt af små jordskælv og vulkansk aktivitet kan føles over alle øerne. Ødelæggende jordskælv, der ofte leder til tsunamier, rammer landet flere gange på et århundrede. De seneste store jordskælv tæller Chuetsu-jordskælvet i 2004 og Det Store Hanshin-jordskælv i 1995.

Landet har også mange varme kilder.

Demografi
Den første folketælling i Japans historie foregik i 1920. Optællingen viste dengang 56 millioner. I 1999 var tallet 126.505.000. Kimono klædedragten har sit udspring i Japan.

Shintoisme og buddhisme er de to største religioner i Japan.