LexOpen   - Dit online leksikon

  Forside           Verdens lande         


Jordan
Jordan er et land i Mellemøsten. Grænselandene er Syrien, Irak, Saudi-Arabien og Israel.
المملكة الأردنّيّة الهاشميّ
al-Mamlakah al-Urdunnīyah
al-Hāshimīyah
Jordans flag
og våbenskjold
National motto: Allah , al-Watan, al-Malik
og Al-Urdun Awwalan
Officielt sprogArabisk
HovedstadAmman
KongeAbdullah 2.
PremierministerMarouf Al-Bakhitl
Areal
 - Total
 - Heraf vand

92.300 km²
0%
Befolkning
 - Total (2005)
 - Pr. km²

5.759.732
62,4/km²
UafhængighedFra Storbritannien 25. maj 1946
ValutaJordansk dinar (JOD)
TidszoneUTC +2
NationalmelodiAs-salam al-malaki al-Urduni
Internetdomæne.JO
International tlfkode962

Historie
Før selvstændigheden i 1946 var Jordan sammen med Israel et mandatområde, der blev styret af Storbritannien. 1921 opdelte britterne mandatet Palæstina i to dele, og området øst for Jordanfloden fik navnet Transjordanien. 1946 fik Transjordanien sin selvstændighed, og ændrede 1950 navnet til Jordan.

I 1967 mistede Jordan sine områder vest for Jordanfloden, efter at landet sammen med Ægypten og Syrien havde angrebet Israel, men tabt krigen i seksdagskrigen.

Politik
Jordan er et monarki med en stærk magt til kongen Abdullah 2. af den hashemitiske kongeslægt, der betragter sig som efterkommere af profeten Muhammed. Kongen af Jordan og hans ministerråd har den udøvende magt. Den jordanska konge har en vidtgående magt, han underskriver og godkender alle lover, men hans veto kan ignoreres såfremt to tredjedele af medlemmerne i Over- og Underhuset stemmer for det. Det er også kongen som udvælger (og afskediger) landets dommere, godkender tillæg til forfatningen, erklærer krig og er øverstbefalende for de væbnede styrker. Kongens ministerråd ledes af en premierminister og udvælges af kongen, som også kan afskedige rådsmedlemmer på premierministerens anmodning. Rådet står til ansvar for Underhuset i Jordans parlament og kan tvinges til at gå af såfremt 2/3 af medlemmer af Underhuset stemmer for dette. Den lovstiftende magt i Jordan ligger i landets tokammerparlament. Underhuset består af 110 personer valgt til perioder på 4 år. Underhuset kan opløses af kongen. Af de 110 pladser er 9 reserverede til kristne, 6 til kvinder og 3 til tjerkesser og tjetjeniere. Det 40 personer store Overhuset vælges af kongen for en periode af 8 år.

Administrativ inddeling
Jordan er administrativt opdelt i 12 provinser, som hver er ledet af en guvernør udpeget af kongen. Guvernørerne er den eneste autoritet for alle regeringens afdelinger og udviklingsprojekter i deres område.
Geografi
Jordan ligger i Mellemøsten og grænser i nord til Syrien, i nordøst til Irak, i øst og i syd til Saudi-Arabien og i vest till Israel (herunder Vestbredden). I alt er grænsen på 1.619 kilometer. Man har endog en lille kystlinje (26 kilometer i alt) ud til Aqababugten og Dødehavet.

Naturen består mest af tørre ørkenplateauer i øst, med et højlandsområde i vest. Dele af det Østafrikanske gravsænkesystem ved Jordanfloden agerer som en naturlig grænse mellen Jordan og Israel. Det højeste punkt i landet er Jabal Ram, det laveste er Dødehavet.

Større byer inkluderer hovedstaden Amman i nordvest, Irbid og Az Zarga, begge i nord.

Klimaet i Jordan er tørt og varmt, på grund af de store ørkenområder. I landets vestlige dele kommer der dog mellem november og april større mængder af nedbør under regnsæsonen.

Økonomi
Jordan er et mindre land, fattig på egne naturressourcer. Man er også afhængig af omkringliggende lande for at dække sit energibehov. Dette sker gennem et regionalt samarbejde med landene i Gulf Cooperation Council og gennem en naturgas-pipeline fra Ægypten. Landets indkomst kommer fra udvalgte produktionsvarer, først og fremmest tekstiler og tøj (som efter en aftale kan eksporteres til USA uden told og andre handelshindringer), men man er også stærkt afhængig af en eksport af fosfater og kaliumkarbonat, støtte fra jordanere bosat udenlandsk og økononomisk bistand fra andra lande. Økonomiske reformer er nødvendige og der investeres i at få IT- og turismesektoren til at vokse.

Demografi
Majoriteten af befolkningen er arabere. I landet er der cirka 2,6 millioner palæstinensiske flygtninge.

Jordans befolkningstilvækst er meget høj, idet den ligger på cirka 2,8 % årligt.

Religion
Mere end 90 % af Jordans befolkning er sunnimuslimer. Islam er den etablerede religion og Islams institutioner modtager statslig støtte. Den jordanske forfatning fra 1952 kræver at kongen og hans efterfølgere skal være muslimer og sønner af muslimske forældre. Religiøse minoriteter inkluderer kristne af forskellige grupperinger, et fåtal af shiamuslimer og endnu færre personer af andre religioner.

Kultur
Den største turistattraktion er byen Petra, der er hugget ind i en klippe.