LexOpen   - Dit online leksikon

  Forside           Verdens lande         


Kina
Kina eller Folkerepublikken Kina er det største land i Asien og det 3. eller 4. største land i verden. Med en befolkning på mere end 1,3 milliard mennesker, hvilket er cirka en femtedel af jordens befolkning, er det verdens mest folkerige land.
Kina
Zhonghua Renmin Gongheuguo
Kinas flag
og våbenskjold
National motto: intet
Officielle sprogKinesisk
HovedstadBeijing
PræsidentHu Jintao
PremierministerWen Jiabao
Areal
 - Total
 - Heraf vand

9.596.960 km²
2,8 %
Befolkning
 - Total (2006)
 - Pr. km²

1.321.367.270
137,7/km²
UafhængighedErklæret
ValutaYuan
TidszoneUTC +8
NationalmelodiDe frivilliges march
Internetdomæne.CN .HK .MO
International tlfkode7

Historie
Større krigshandlinger i den kinesiske borgerkrig sluttede i 1949 og Kinas kommunist parti havde kontrol med næsten hele landet og Kuomintang, som havde regeret Republikken Kina mellem 1911 og 1949, havde kun kontrol over Taiwan og nogle omkringliggende øer. Den 1. oktober 1949 udråbte Mao Zedong Folkerepublikken Kina.

Efter en række katastrofale økonomiske fejltagelser (som følge af Det store spring fremad), trådte Mao tilbage som formand i 1959 og blev efterfulgt af Liu Shaoqi. Mao havde stadig meget kontrol over partiet men havde ikke kontrol med den økonomiske politik, der i stedet blev styret af Liu Shaoqi og Deng Xiaoping.

For at Mao igen kunne få magten startede han Kulturrevolutionen i 1966, der varede til hans død 10 år senere. Forholdet til Sovjetunionen der i forvejen ikke var godt blev i perioden endnu værre og i 1969 var det tæt på atomkrig mellem Kina og Sovjetunionen. I 1972 mødtes Mao med USAs præsident Richard Nixon i Beijing. Senere samme år blev Folkerepublikken Kina af FN anerkendt som Kinas legitime regering. Indtil da havde republikken på Taiwan haft Kinas plads i FN og i sikkerhedsrådet.

Politik
Selvom Kina af mange eksperter i statskundskab bliver anset for at være kommunistisk har det siden 1980'erne ikke være muligt at give en simpel beskrivelse af Kinas politiske system. Kinas regering er af forskellige internationale observatører blevet betegnet som autoritær, kommunistisk og socialistisk med stærke restriktioner på mange områder som for eksempel internet, ytringsfrihed, forsamlingsfrihed, ret til at få børn og religionsfrihed men sammenlignet med hvor lukket Kina var i 1970'erne er Kina nu langt mindre restriktivt men stadig langt fra demokratisk som i Europa og Nordamerika.

Landet regeres på grundlag af forfatningen fra 1982. Kinas nuværende præsident er Hu Jintao og nuværende premierminister er Wen Jiabao.

Landet styres af Kinas kommunistparti, der er sikret magten via forfatningen. Der er andre partier i Kina, der i Kina omtales som »demokratiske«, der deltager i Det Kinesiske Folks Politiske Rådgivende Konference og Den Nationale Folkekongres. Der er åbnet lidt op for muligheden for valg på lokalt niveau/by-niveau men på regeringsniveau har kommunistpartiet den fulde magt. Nogle af de store politiske emner i Kina er bekymringen for den stigende forskel mellem rig og fattig, og utilfredsheden med den udbredte korruption blandt kommunistpartiets ledere og embedsmænd. Kommunistpartiets støtte i den kinesiske befolkning er uklar, da der ikke er nationale valg.

Administrativ inddeling
Kina er inddelt i 23 provinser, 5 autonome regioner og 4 kommuner. Disse siges tilsammen at udgøre hovedlandet Kina.

Hertil kommer de to særlige administrative områder Macao og Hongkong, som hører under den kinesiske administration, men som nyder en vis selvstændighed i forhold til de øvrige provinser, regioner og kommuner.

Desuden består Folkerepublikken Kina af 56 forskellige officielle nationaliteter.

Geografi
Kina er det største land i Asien og det tredje eller fjerde største land i verden målt på både hav- og landareal. Kina grænser op til 14 lande og 4 have/stræder (nævnt mod uret startende i vest): Tadsjikistan, Kirgisistan, Kasakhstan, Rusland, Mongoliet, Nordkorea, Gule Hav, Østkinesiske Hav, Formosastrædet, Sydkinesiske Hav, Vietnam, Laos, Burma, Bhutan, Nepal, Indien, Pakistan og Afghanistan.

Kina har et meget varieret landskab. I øst, langs kysten mod Det Gule Hav og Det Østkinesiske Hav ligger nogle rigt udnyttede og tætbefolkede alluviale sletter og i syd mod Det Sydkinesiske Hav er landskabet i højere grad fyldt med bjerge. I det centraløstlige Kina finder man floddeltaerne fra Kinas to største floder, Huang He og Yangtze, men også Xiang-floden, Mekong, Brahmaputra og Amur kan nævnes som store kinesiske floder.

I det vestlige Kina præges landskabet af store bjergkæder – heriblandt Himalaya med Kinas højste punkt, Mount Everest. Her ligger også store, højtliggende plateauer med tørt landskab i form af ørkener såsom Taklamakan og Gobi-ørkenen,

Grundet længere tids tørke og dårlige agrikulturelle metoder er sandstorme blevet almindelige om foråret i Kina. Ifølge det kinesiske miljøbeskyttelsesagentur udvides arealet af Gobi-ørkenen »som en tsunami« og denne ørken er en stor kilde til sandstorme, der påvirker andre egne af både Kina og omliggende nordøst-asiatiske områder såsom Taiwan, Korea og Japan. Støv fra disse nordlige sletter er blevet sporet så langt væk som den amerikanske østkyst. Manglende vandrensning (i form af forurening af floder fra husholdning, fabrikker samt anvendelse af overrislingsmetoder og til drikkevand) har i de senere år været kilde til miljømæssige konflikter mellem Kina og nogle af dets nabolande.

Økonomi

Demografi

Kultur
Kinas flag består af en stor gul stjerne, samt fire mindre. Den store stjerne repræsenterer kommunismen, de fire mindre det kinesiske folks fire sociale klasser: bønderne, arbejderne, småborgerne og patriotiske kapitalister. Den røde bund symboliserer den kommunistiske revolution og er desuden det kinesiske folks traditionelle farve.

Kinas Kommunistiske Parti blev stiftet i 1920.

Hvid er sorgens farve i Kina.