LexOpen   - Dit online leksikon

  Forside           Verdens lande         


Madagaskar
Republikken Madagaskar er en østat i Det Indiske Ocean, beliggende 400 kilometer fra Mozambique på Afrikas østkyst.

Madagaskar
Madagaskars flag
og våbenskjold
National motto: Fædreland, Frihed, Retfærdighed
Officielt sprogMalagasy, fransk, hova
HovedstadAntananarivo
PræsidentMarc Ravalomanana
RegeringslederJacques Sylla
Areal
 - Total
 - Heraf vand

587.040 km²
0,9 %
Befolkning
 - Total (2005)
 - Pr. km²

18.040.341
30,7/km²
UafhængighedFra Frankrig
26. juni 1960
ValutaAriary (MGA)
TidszoneUTC +3
NationalmelodiRy Tanindraza nay malala ô
Internetdomæne.MG
International tlfkode261
Historie
Madagaskars skrevne historie begynder i det 7. århundrede, da araberne oprettede handelsstationer langs nordvestkysten. Kontakt med europæerne begyndte i 1500-tallet, da den portugisiske kaptajn Diego Dias fik øje på øen efter hans skib var kommet bort fra en flåde, der var på vej mod Indien. I slutningen af det 17. århundrede, oprettede franskmænd handelsstationer langs østkysten. Fra omkring 1774 til 1824, var det blandt piraternes foretrukne steder at hærge.

I middelalderen begyndte høvdingerne i de forskellige bosættelser på øen at udvide deres magt, ved at handle med Madagaskars naboer i Det Indiske Ocean, særligt i Nordafrika, Mellemøster og Indien. Store høvdigedømmer begyndte at dominere betragtelige områder på øen. Blandt disse var sakalava-høvdingedømmerne Menabe, hvis centrum lå i den nuværende by Morondava, og Boina, hvis centrum lå i den nuværende provinshovedstad Mahajanga. Sakalavaernes indflydelse var spredt over de nuværende provinser Antsiranana, Mahajanga og Toliara. Men med den britiske flådes dominans i Det Indiske Ocean og den arabiske slavehandels ophør, mistede sakalavaerne magt til den ny trussel fra merinaerne. En overgang blev betsimisarakaerne fra østkysten også forenet, men den var kortvarig.

Fra 1790'erne lykkedes det merina-herskere at opnå hegemoni over størstedelen af øen og kysten. I 1817 indgik merinaernes hersker og den britiske guvernør af Mauritius en traktat der afskaffede slavehandlen, som havde været et vigtig element i Madagaskars økonomi. Til gengæld modtog øen militær og økonomisk bistand fra briterne. I flere årtider var den britiske indflydelse stærk, hvorunder merinaernes hof konverterede til presbyterianismen, kongregationalismen og den anglikanske kirke.

Briterne acceperede indførelsen af fransk protektorat over Madagaskar i 1885, imod med tiden at få kontrol med Zanzibar (nu en del af Tanzania) og som en del af en overordnet definition af områdets indflydelsessfærer. Absolut fransk kontrol over Madagaskar blev oprettet med militær magt i 1895-1896, og merinaernes monarki blev afskaffet. I december 1904 gjorde den russisk-baltiske flåde ophold ved Diego Suarez for at laste kul og proviant, før de fortsatte mod deres skæbnesvangre møde med den japanske flåde i slaget om Tsushima. Før de russiske søfolk forlod havnen, skulle de landsætte de dyr, som de havde anskaffet sig, blandt andre aber, rødhalede boaer og en krokodille.

Under 2. verdenskrig kæmpede malagasy-tropper i Frankrig, Marokko og Syrien. Umiddelbart før Frankrigs fald, gik Tyskland i gang med at planlægge deportation af alle Europas jøder til Madagaskar, kendt som Madagaskarplanen. Planen blev aldrig sat i værk. Efter Frankrigs overgivelse til Tyskland, administrerede Vichy-regeringen Madagaskar. Britiske tropper besatte den strategisk placerede ø i 1942, for at forhindre at den ville blive besat af Japan. Storbritannien overdrog øen til de Frie Franske Styrker i 1943.

I 1947, med den franske prestige på et lav niveau, blev et nationalistisk oprør slået ned efter flere måneders bitre kampe. Frankrig oprettede i 1956 reformerede institutioner under Loi Cadre-planen, og Madagaskar bevægede sig fredsommeligt mod uafhængighed. Malagasy-republikken blev udråbt den 14. oktober 1958, som en autonom stat inden for Det Franske Fællesskab. En provisorisk regeringperiode afsluttedes med vedtagelsen af forfatningen i 1959 og fuld uafhængighed den 26. juni 1960.

Politik

Administrativ inddeling
Madagaskar er inddelt i 6 selvstyrende provinser (faritany mizakatena): Antananarivo, Antsiranana, Fianarantsoa, Mahajanga, Toamasina og Toliara.

2004 indførtes 22 regioner som skal overtage rollen som den primære inddeling på bekostning af provinserne.

Økonomi

Geografi
Med sine 590.000 kvadratkilometer er hovedøen, der også hedder Madagaskar, jordens fjerdestørste ø. Den blev adskilt fra Afrika for millioner af år siden. Den er befolket af mennesker af blandet afrikansk og indonesisk herkomst. Den er hjem for fem procent af verdens plante- og dyre-arter, hvoraf 80 procent er enestående for Madagaskar. Blandt de mest bemærkelsesværdige eksempler på biodiversitet er primaten lemuren, tre endemiske fugle-familier og baobab-træet.

Øen er verdens ottende mest befolkede ø.

Madagaskar har ikke rigtig nogen årstider. Den har en varm »vinter« samt en varm sommer.

Demografi

Kultur