LexOpen   - Dit online leksikon

  Forside           Verdens lande         


Mali
Mali, officielt Republikken Mali (fransk: République du Mali) er en indlandsstat i Vestafrika.

République du Mali
Malis flag
og våbenskjold
National motto: Un peuple, un but, une foi
(dansk: Et folk, et mål, en tro)
Officielt sprogFransk
HovedstadBamako
PræsidentAmadou Toumani Toure
PremierministerModibo Sidibe
Areal
 - Total
 - Heraf vand

1.240.192 km²
1,6 %
Befolkning
 - Total (2007)
 - Pr. km²

11.995.402
11/km²
UafhængighedFra Frankrig
22. september 1960
ValutaCFA franc (XOF)
TidszoneUTC +0
NationalmelodiPour l'Afrique et pour toi, Mali
Internetdomæne.ML
International tlfkode223
Historie
Mali var tidligere en del af tre vestafrikanske riger, som kontrollede Trans-Sahara-handelen med guld, salt og andre varer. Disse sahariske kongeriger havde ingen strenge geopolitiske grænser og heller ikke etniske identiter. Det ældste af disse riger var Ghanariget, som domineredes af soninkerne, et mande-talende folk. Nationen udvidede sig i Vestafrika fra det 8. århundrede indtil 1078, da den blev besat af almoraviderne.

Maliriget, der senere blev skabt i den øvre Nigerflod, fik en stor styrke i det 14. århundrede. Under Maliriget, var de ældgamle byer Djenne og Timbuktu centrer for både handel og læren om islam. Riget forfaldt senere som et resultat af en intern intrige og blev fortrængt af Songhaiimperiet i det 15. århundrede. Songhaifolket havde sin oprindelse i det nuværende nordvestlige Nigeria. Songhaiimperiet havde i lang tid været et stærkt styre i Vestafrika og stod tilbage som en genstand for Malirigets styre. I det sene 14. århundrede, fik Songhai sin uafhængighed fra Maliriget, udvidede sig og indbefattede den østlige del af Maliriget. Rigets kollaps var for det meste resultatet af berbernes invasion i 1591. Songhaiimperiets fald markede slutningen på regionens rolle som et handlende vejkryds. Efterfulgt af de europæiske styrkers etablering af havruter, mistede Trans-Sahara-handelens ruter sin betydning.

I den koloniale tid, faldt Mali under fransk kontrol sent i 1800-tallet. I 1905 var det meste af området under fransk kontrol, som en del af Fransk Sudan. Tidligt i 1959 forenede Mali og Senegal sig til Føderationen Mali. Føderationen fik uafhængighed fra Frankrig 20. juni 1960. Senegal trak sig fra føderationen i august 1960. Modibo Keïta blev valgt som den første præsident og etablerede en etpartistat og etablerede en uafhængig afrikansk og socialistisk orientering, som havde tætte bånd til Østen, og implementerde udstrakt nationalisering af økonomiske ressourcer.

I november 1968, som fulgte økonomisk nedgang blev Keïtas regime styrtet i et ikkeblodigt militærkup ledet af Moussa Traoré. Det efterfølgende militærledede regime, med Traoré som præsident, prøvede at ændre økonomien i landet. Dog blev hans forsøg forpurret af politisk uro og en hærgende tørke mellem 1968 og 1974. Traorés regime mødte begyndende uro i den sidste del af 1970'erne og tre kupforsøg. Dog undertrykkede Traorés regime alle uligheder indtil sent i 1980’erne. Regeringen fortsatte med at forsøge økonomiske reformer og den almindelige borger blev i stigende grad misfornøjet. Voksende krav efter et flerpartisk demokrati gjorde, at Traorés regime tillod begrænset politisk liberalisering, men nægtede at indlede et fuldt demokratisk system. I 1990 begyndte sammenhængende modstandsbevægelser at dukke op og situationen blev kompliceret af den stigende etniske vold mod nord, fulgt af tuaregfolkets tilbagevenden til Mali. Antiregeringsprotester i 1991 førte til et kup, en overgangsregering og en ny forfatning. I 1992 vandt Alpha Oumar Konaré Malis det første flerpartivalg. I sit genvalg i 1997, satte præsident Konaré gang i politiske og økonomiske reformer og bekæmpede korruptionen. I 2002 vandt Amadou Toumani Touré valget, han var tidligere hærgeneral og leder af militæraspektet i demokratiets opstand i 1991. I dag er Mali en af de mest politisk og socialt stabile lande i Afrika.

Politik

Administrativ inddeling
Mali er inddelt i otte regioner (régions) og et distrikt. Hver region har en guvernør. Da Malis regioner er enorme, inddeles landet i yderligere 49 cercle, og 288 arrondissementer. Borgmestre og valgte bymedlemmer styrer arrondissementerne.

Malis 8 regioner og ene distrikt er:

Økonomi
Mali er et af verdens fattigste lande. Den gennemsnitlige arbejders årlige løn er på omtrent 1.500 amerikanske $. Mellem 1992 og 1995 implementerede Mali et økonomisk justeringsprogram, som resulterede i en økonomisk vækst og en formindskelse i den finansielle uligevægt. Programmet forbedrede sociale og økonomiske vilkår og førte til, at Mali kunne blive en del af WTO den 31. maj 1995. Landets BNP er som resultat af dette vokset. I 2002 var bruttonationalproduktet på 3,4 milliarder amerikanske $, og øgedes til 5,8 milliarder amerikanske $ i 2005, som svarer til en stigning på 17,6 %.

Malis vigtigste industri er landbrug. Bomuld er landets største eksportvare og sælges til Senegal og Elfenbenskysten mod vest. I løbet af 2002 blev 620.000 ton bomuld produceret i Mali, men bomuldspriserne faldt kraftigt i 2003. I tillæg til bomuld, produceres ris, hirse, majs, grøntsager, tobak og træafgrøder. Guld, dyrepasning og landbrug står for 80 % af Malis eksport. 80 % af arbejderne er beskæftiget i landbruget, mens 15 % er beskæftiget i servicesektoren. Årstidsvariationer fører til midlertidige arbejdesløshedsperioder for landarbejdere.

Geografi
Mali er en indlandsstat i Vestafrika og grænser i nord mod Algeriet, i øst mod Niger, i syd mod Burkina Faso og Elfenbenskysten, i sydvest mod Guinea og i vest mod Senegal og Mauretanien. Med sine 1.240.000 km² er Mali det 24. største land og kan arealmæssigt sammenlignes med Angola eller Sydafrika. Det meste af landet ligger i det sydlige Sahara, som skaber tørre årstider. Landet strækker ud mod sydvest, gennem det subtropiske Sahelbælte til den sudanesiske savannezone. Mali har for det meste et fladt terræn og rejser sig til de nordlige sletter, som dækkes af sand. Mount Hombori er med sine 1.153 meter over havet det højeste punkt i Mali, mens det laveste ligger ved floden Senegal med 23 meter.

Landets klima går fra subtropisk mod syd til goldt mod nord. En stor del af landet modtager meget lidt vand, og tørke er hyppig. Mellem det sene juni til det tidlige december ligger regntiden. I løbet af denne tid er oversvømmelser fra floden Niger almindelige. Nationen har betydelige naturressourcer såsom guld, uran, fosfat, kaolinit, salt og kalksten, der er meget benyttede. Mali har mødt talrige miljøforandringer, heraf ørkenspredning, afskovning, erosion og utilstrækkelig vandforsyning af drikkevand.

Demografi

Kultur