LexOpen   - Dit online leksikon

  Forside           Verdens lande         


Norge
Kongeriget Norge er et nordisk land vest for Sverige på Den Skandinaviske Halvø. Norge er endvidere placeret nord for Danmark. Landet har aflang form, og en lang kystlinje langs med Nordatlanten, hvor også Norges kendte fjorde befinder sig. Norge har grænse til Sverige, Rusland og Finland. De nærtvedliggende øer Svalbard og Jan Mayen er under norsk suverænitet. Bouvetøen i Sydatlanten og Peter I øen i det sydlige Stillehav er norske bilande. Derudover har Norge et territorialkrav på Dronning Maud Land på Antarktis.
Kongeriket Norge/Noreg
Norges flag
og våbenskjold
National motto: Intet
Officielt sprogNorsk
HovedstadOslo
KongeHarald 5. af Norge
StatsministerJens Stoltenberg
Areal
 - Total
 - Heraf vand

324.220 km²
5 %
Befolkning
 - Total (2001)
 - Pr. km²

4.525.116
14/km²
Uafhængighed
 - Erklæret
 - Anerkendt
Adskillelse fra Sverige
7. juni 1905
26. oktober 1905
ValutaNorske kroner
TidszoneUTC +1
NationalmelodiJa, vi elsker dette landet
Internetdomæne.NO
International tlfkode47

Historie
Uddybende artikel: Norges historie
Norges vikingeperiode fra det 9. århundrede til det 11. århundrede var en tid med national forening og ekspansion. Den norske kongerække uddøde i 1387, og landet gik ind i en unionsperiode med Danmark. Efter 1450 stadfæstet i en traktat. Dette markerede en periode som i Norge kendes under betegnelsen »400-års natten«, hvor Norge var den svagere part i unionen med Danmark. Efter at Danmark valgte side med Napoleon blev Norge overgivet til Sverige i 1814.

Stigende norsk irritation gennem det 19. århundrede med regeringen i Stockholm lagde grunden for opløsningen af den norsk-svenske union i 1905, hvor den norske regering tilbød den norske trone til den danske prins Carl. Efter en folkeafstemning der tillod dannelsen af et monarki, kårede parlamentet ham til konge. Han tog navnet Haakon 7., efter de uafhængige norske konger.

Norge var en ikkekrigsførende magt under 2. verdenskrig, men som et resultat af den tyske invasion og besættelse under 2. verdenskrig, blev nordmændene langt mere skeptiske over for neutraliteten. Landet tog en drejning mod en mere kollektiv sikkerhedsaftale for landet. Norge var en af de underskrivende partnere ved NATOs dannelse i 1949 og var et af de grundlæggende medlemmer af FN. Norge har to gange stemt imod at blive en del af EU. (i 1972 og i 1994). Landet har dog en associeringsaftale.

Politik
Norge er et konstitutionelt monarki med et parlamentarisk regeringssystem. Kongens funktion er primært ceremoniel, men han har indflydelse som nationens samlingssymbol. Selvom grundloven fra 1814 giver vidtrækkende rettigheder til kongen, udfyldes disse dog næsten altid igennem statsrådet i kongens navn. Statsrådet eller regeringen består af en statsminister og hans regering, udnævnt af kongen. Siden 1884 har grundloven sikret at regeringen skal have parlamentets støtte, så udnævnelsen fra kongens side er alene en formalitet.

Det norske parlament Stortinget har 165 medlemmer, som vælges fra de 19 provinser for en 4-årig periode ud fra et system med proportional repræsentation. Systemet ligger tæt op ad det danske valgsystem. Efter valget deles Stortinget op i to kamre, Odelsting og Lagting, som mødes separat eller fælles alt efter det lovgivningsmæssige emne til debat.

Den specielle rigsret varetager anklager for embedsforbrydelser; den regulære ret inkluderer højesteret »Høyesterett« (17 permanente dommere og en præsident), appelretten, by- og regionsretsinstanser, arbejdsretten og mæglingsretsinstanser. Dommerne ved de regulære retsinstanser udnævnes af statsrådet efter indstilling fra justitsministeren.

Administrativ inddeling
Norge er opdelt i 19 administrative regioner kaldt provinser (fylker, ental - fylke), og 434 kommuner:
Geografi
Norges landskab er generelt forreven og bjergrigt. Kystlinjen på mere end 20.000 kilometer afbrydes af stejle fjorde samt et virvar af øer og holme. Landet kendes også som landet med midnatssolen med baggrund i dets nordlige placering, hvor en del af landet ligger over den arktiske cirkel. Her går solen ikke ned om sommeren og om vinteren er de mange dale uden lys i lange perioder.

Norge følger Nordatlanten i hele sin længde. Tre have udgør kystlinjen. Nordsøen i sydvest, Skagerrak i syd og Det Norske Hav mod vest og Barentshavet mod nordøst. Norges højeste punkt er Galdhøpiggen med sine 2.460 meter.

Det norske klima er tempereret, specielt langs kysten som påvirkes af golfstrømmen. Klimaet inde i landet er mere hårdt, og i den nordlige del hersker mere arktiske forhold.

Økonomi
Den norske økonomi er et rigt kapitalistisk velfærdssamfund, med en kombination af de frie markedskræfter og offentlig regulering. Regeringen kontrollerer vitale områder som den petro-kemiske sektor (igennem store statsselskaber). Landet er rigt på naturressourcer - olie, vandkraft, fisk, skovbrug og mineraler. De store naturressourcer (specielt olien) har dog også gjort landet stærkt afhængigt af de internationale oliepriser. I 1999 udgjorde olieeksporten 35% af eksportindtægterne. Saudiarabien og Rusland er de eneste lande som eksporterer mere olie end Norge.

Norge står udenfor EU efter en folkeafstemning i november 1994. Landet er dog sammen med Island og Lichtenstein en del af det indre marked i EU gennem deres aftaler via EØS.

Den økonomiske vækst var i 2000 2,7 %, sammenlignet med 0,8 % i 1999. Væksten faldt dog tilbage i 2001 til 1,3 %. Der blev igangsat privatiseringer i 2000, hvor regeringen solgte 1/3 af det 100 % statsejede oliefirma Statoil.

På trods af flere undersøgelser, der viser at nordmænd har den største livskvalitet i verden, er der dog stadig bekymringer omkring hvor landet står, når olie- og gasforsyningerne løber ud om cirka to årtier. En stor del af indtægten ved det nuværende oliesalg er derfor placeret i regeringens oliefond og efterfølgende investeret i udlandet. Fonden har nu en formue på mere end 43 milliarder amerikanske dollar.

Demografi
Det moderne norsk er udviklet fra dansk, og forskellen mellem skriftlig dansk og norsk er minimal. Først i begyndelsen af det tyvende århundrede har norsk fjernet sig en lille smule fra dansk. Det norske sprog har to officielle skrevne former, kaldet bogmål og nynorsk. Derudover findes den uofficielle skriftlige form rigsmål, der ligger en smule tættere på dansk end de officielle sprog. Denne form er mest forbundet med Østlandet (egnen omkring Oslo) og i højere samfundsklasser. Majoriteten af den norske befolkningen skriver dog bogmål eller rigsmål (forskellen mellom disse er ikke stor og grænserne er flydende). Flere same sprog tales og skrives af samerne i de nordlige regioner.

Hovedparten af nordmændene (86 %) tilhører den lutheranske norske statskirke. Andre mindretal som øvrige protestantiske kirkesamfund og romersk-katolikker udgør cirka 4 % af befolkningen.

Kultur
Kendte nordmænd inkluderer skuespilsforfatteren Henrik Ibsen, opdagelsesrejsende Roald Amundsen, den ekspressionistiske maler Edvard Munch, komponisten Edvard Grieg og forfatteren Knut Hamsun modtager af nobelprisen i litteratur i 1921.

Helligdage
DatoDansk navnNorsk navnBemærkninger
1. januarNytårsdagNyttårsdag 
Marts/AprilPåskePåskeDe officielle helligdage består af Skjærtorsdag (Skærtorsdag), Langfredag (Langfredag), Første påskedag (Påskedag) og Andre påskedag (Påskemandag)
1. majArbejdernes kampdagArbeidernes dagDen internationale arbejderbevægelses dag
17. majGrundlovsdagGrundlovsdagFejring af grundloven fra 1814
40 dage efter påskeKristi HimmelfartsdagKristi HimmelfartsdagLigger på en torsdag
7 uger efter påskePinsePinseFørste pinsedag (Søndag) og Andre pinsedag (Mandag)
25. december, 26. decemberJulJulNordmændene fejrer to dage jul, selv om hovedparten af festlighederne som i Danmark ligger den 24. december

International pressefrihed
Norge er rangeret som nummer 1 ud af 139 lande på det internationale presse friheds indeks.

Vidste du det om Norge?
Norge afskaffede dødsstraffen i 1905.
Norge er det land i verden, som bruger flest dybfrostvarer. Nemlig 35,6 kg per indbygger pr. år. Danmark ligger på andenpladsen med 32,4 kg.