LexOpen   - Dit online leksikon

  Forside           Verdens lande         


Østrig
Republikken Østrig er et land i Centraleuropa. Landet er en føderation af 9 stater. Østrig er omgivet af land på alle sider og grænselandene er Liechtenstein og Schweiz i vest, Italien og Slovenien i syd, Ungarn og Slovakiet i øst, og Tyskland og Tjekkiet i nord.
Republikken Østrig
Østrigs flag
og våbenskjold
Officielt sprogØstrigsk tysk
HovedstadWien
PræsidentAlexander Van der Bellen
KanslerSebastian Kurz
Areal
 - Total
 - Heraf vand

83.858 km²
1,3%
Befolkning
 - Total (2000)
 - Pr. km²

8.150.835
97/km²
Uafhængighed1156
ValutaEuro
TidszoneUTC +1
NationalmelodiLand der Berge, Land am Strome
Internetdomæne.AT
International tlfkode43

Historie
Efter at have været erobret af romerne, hunnerne, lombarderne, ostrogotherne, bayrerne og frankerne, kom Østrig under Habsburgerne i det 13. århundrede. Denne familie fortsatte med at regere Østrig indtil det 20. århundrede.

Efter opløsningen af det romerske imperium, blev Østrig del af dobbeltmonarkiet Østrig-Ungarn i 1867. Denne stat blev opdelt efter nederlaget i 1. verdenskrig. Herefter så Østrig ud, som det ser ud i dag. Østrig blev annekteret af Nazi-Tyskland i 1938, den såkaldte Anschluss.

De allierede besatte Østrig ved afslutningen på 2. verdenskrig og indtil 1955, da landet igen blev uafhængigt under den betingelse at det forblev neutralt. Efter sammenbruddet af kommunismen i Østeuropa, er Østrig dog blevet mere og mere involveret i det politiske spil i Europa. I 1995 blev Østrig medlem af Den Europæiske Union og de er fra og med 1999 også en del af den europæiske fælles mønt Euro.

Politik
Statsoverhoved er præsidenten, som vælges ved valg hvert 6. år. Præsidenten vælger kansleren, traditionelt lederen af det største parti i parlamentet. Det østrigske parlament består af to kamre. Bundesrat, som består af 64 repræsentanter fra staterne, baseret på befolkningsantallet, og Nationalrat, som har 183 direkte valgte medlemmer.

I 2000 fik Østrig en liberal koalition i regeringen bestående af Det konservative folkeparti (ÖVP) og højrepartiet Østrigs frihedsparti (FPÖ). Efter en del intern uro i FPÖ omkring partiets politik og lederskab, annoncerede kansler Wolfgang Schüssel (ÖVP) den 9. september 2002, at der ville blive afholdt valg før tid i november. I valget den 24. november 2002 vandt ÖVP en jordskredssejr (42,3 % af stemmerne), mens FPÖ blev reduceret til 10,1 %.

Sammensætningen i parlamentet (Nationalrat, 183 pladser) fik følgende sammensætning i 2002:
* 79 pladser ÖVP (Østrigs folkeparti) (42,3 % af stemmerne)
* 69 pladser SPÖ (Østrigs socialdemokrater) (36,51 %)
* 18 pladser FPÖ (Østrigs frihedsparti]]) (10,1 %)
* 17 pladser Østrigs grønne parti (9,47 %)

Østrig har fra januar 2007 en koalitionsregering bestående af det socialdemokratiske parti, SPÖ, og det konservative østrigske folkeparti ÖVP.

Sammensætningen i parlamentet (Nationalrat, 183 pladser) fik følgende sammensætning efter valget den 1. oktober 2006:

* 68 pladser SPÖ (Østrigs socialdemokrater)
* 66 pladser ÖVP (det østrigske folkeparti)
* 21 pladser Grüne (de grønne)
* 21 pladser FPÖ (Østrigs frihedsparti)
* 7 pladser BZÖ (Bündnis Zukunft Österreich, udbryderparti fra FPÖ)

Stater
Østrig er en forbundsrepublik inddelt i ni stater eller Bundesländer. Disse er:


1. Burgenland
2. Kärnten
3. Niederösterreich
4. Oberösterreich
5. Salzburg
6. Steiermark
7. Tyrol
8. Vorarlberg
9. Wien

Geografi
Med sin position i Alperne, er Østrigs vestlige og sydlige dele bjerge, og Østrig er et velkendt vintersportssted. Det højeste bjerg er Grossglockner på 3.798 meter. Den nordlige og østlige del af landet er hovedsagelig bakket terræn. Klimaet er tempereret, med kolde vintre og kølige somre.

De vigtigste byer er hovedstaden Wien, som ligger ved Donau, Salzburg, Innsbruck, Graz og Linz.

Økonomi
Østrig, med sit veludviklet markedsøkonomi og høje levestandard, er tæt knyttet til den europæiske union, herunder specielt Tyskland. Medlemskab af EU har tiltrukket udenlandske investorer, sammen med nærheden til de nye ansøgerlande. Langsom økonomisk vækst i Tyskland og resten af verden har sænket væksten til 1,2% i 2001. For at møde stigende konkurrence fra både EU og de central europæiske lande, vil Østrig behøve en styrkelse af sine videnstunge industrier, en fortsat deregulering af servicesektoren og lavere skat.

Demografi
Omkring ti procent af østrigerne er ikke af østrigsk oprindelse, hovedparten af disse er fra de omkringliggende lande, specielt fra den tidligere østblok. En stor gruppe af gæstearbejdere er også til stede i landet. Det officielle sprog tysk tales af alle. Dialekten svarer til det tyske talt i den sydlige del af Tyskland.
Mere end trefjerdedele af østrigerne er romersk katolske. Andre væsentlige religioner er islam og protestantinismen.

Kultur
Østrig har haft adskillige berømte komponister som Wolfgang Amadeus Mozart, Johann Strauss, Sr. og Johann Strauss, Jr.. Andre kendte østrigere inkluderer fysikerne Ludwig Boltzmann og Erwin Schrödinger og filosoffen Ludwig Wittgenstein.

Med sin placering i Alperne har Østrig været hjemland for mange store alpine skiløbere, for eksempel Toni Sailer, Hermann Maier, Annemarie Moser-Pröll og Anita Wachter.

International pressefrihed
Østrig er rangeret som nummer 26 ud af 139 lande på det internationale presse friheds indeks.