LexOpen   - Dit online leksikon

  Forside           Verdens lande         


Polen
Polen er et land i Centraleuropa, der deler grænse med syv forskellige nationer. Polens nordlige grænse er Østersøkysten der er 524 kilometer lang, Litauen samt Rusland mod Hviderusland og Ukraine har grænse via floden Bug mens grænsen mod Tyskland følger floderne Oder og Neisse. I syd grænser Polen op til Slovakiet og Tjekkiet langs den vestlige del af Karpaterbjergene, som hedder Beskiderne.
Polens flag
og våbenskjold
National motto: Intet
Officielt sprogPolsk
HovedstadWarszawa
PræsidentLech Kaczyński
PremierministerMateusz Morawiecki
Areal
 - Total
 - Heraf vand

312.685 km²
2,6 %
Befolkning
 - Total (2005)
 - Pr. km²

38.557.984
123,6/km²
UafhængighedFra Østrig-Ungarn,
Rusland og Tyskland
11. november 1918
ValutaZłoty (PLN)
TidszoneUTC +1
NationalmelodiMazurek Dąbrowskiego
Internetdomæne.PL
International tlfkode48

Historie
Uddybende artikel: Polens historie
Polens historie indledtes i det 10. århundrede da Piast-familien som regerede området besejrede og forenede flere slaviske stammer.

I 1569 indgik Polen og Litauen Lublin-unionen, og dannede «Tonasjonsrepublikken». «Republikken» (egentlig »Samvældet«), som delvis dækkede arealet i det nuværende Polen, Litauen, Letland, Estland, Hviderusland, Ukraine (delvist), Romænien (delvist) og Rusland (delvist), blev delt mellem sine naboer - Rusland, Preussen og Østrig i 1772, 1793 og til sidst i 1795, da Polen forsvandt fra det europæiske kort som stat.

Under 2. verdenskrig blev Polen besat af Nazityskland og Sovjetunionen. Millioner af polakker, især af jødisk afstamning, blev sendt til koncentrationslejre og myrdedes. Efter krigen flyttedes Polens landgrænser vest på, da de østlige dele af Polen tilfaldt Sovjetunionen (områder som i dag tillhører Hviderusland og Ukraine), og Polen fik modsvarende områder i vest fra det tidigere Tyskland. Millioner af mennesker i både Polen og Tyskland blev fordrevet som følge af denne grænseomlægning.

Polen udråbtes til kommunistisk folkerepublik 1947 og forblev som sådan til 1989 da det moderne Polen blev skabt. Landet var under sin tid som folkerepublik medlem af Warszawapagten.

Polen gik med i NATO 1999 og i EU 2004. Landet er siden 2003 en af USA's allierede i Irak-krigen.

Politik
Polen er en demokratisk republik. Statschef er præsidenten, som vælges af folket på en periode af fem år. Nuværende præsident er Lech Kaczynski.

Polen har et to-kammarparlament som består af Sejmen, hvis medlemmer vælges gennem proportionelle valg og har 460 medlemmer, og senaten, som vælges gennem et blokvalgsystem og har 100 senatorer. Sejmen har en fem procent spærregrænse, som dog ikke gælder etniske partier. Den nuværende polske grundlov blev skrevet i 1997.

For nuværende danner Prawo i Sprawiedliwosc en minoritetsregering. Blandt de øvriga partier i parlamentet findes Platforma Obywatelska (PO; »medborgerplatformen«), Liga Polskich Rodzin (LPR; »det polske familieparti«),SLD, Samoobrona (»forsvar af den polske republik»), Polskie Stronnictwo Ludowe (PSL; »det polske folkeparti«).

I valget som afholdtes 2005 fik de konservative majoritet.

Administrativ inddeling
Plen er administrativt opdelt i 16 provinser. En polsk provins hedder en »voivodskap« (polsk: województwo).
Geografi
Det nordlige Polen er fladt og for en stor dels dækket af nåleskove. Den centrale del af landet er frugtbar og med en stor landbrugsproduktion. Den sydlige del af Polen er præget af Karpaterbjergene.

Gennem hele landet fra Tatrabergen i syd til Østersøen i nord, gennem store byer som Kraków, Warszawa, Torun og Gdansk slingrer sig landets længste flod, Wisla, som er 1.047 kilometer lang. Andre floder er Odra, Warta og Bug.

Større byer, foruden hovedstaden Warszawa, er Lódz, Kraków, Wroclaw, Gdansk, Poznan, Torun, Szczecin, Bialystok, Bydgoszcz, Katowice samt Lublin.

Polens vigtigste mineralressourcer er kul og jern i Schlesien.

Økonomi
Polens økonomi er stabil og overgangen fra planøkonomi till markedsøkonomi i forbindelse med folkerepublikens ophør er gået godt. Det er en af de stater, som har været under sovjetiskt indflydelse, med den stærkeste nuværende økonomi.

Selvom Polen er med i EU har Polens regering meldt ud, at man ikke forventer at erstatte zloty med euro inden for en overskuelig fremtid.

Demografi
Officielt er opimod 99 % af Polens befolkning romersk-katolske, i praksis nok nærmere 91 % og af denne gruppe er 75 % aktivt praktiserende katolikker, antallet af aktivt udøvende er for nedadgående. Den katolske kirkes overhoved, paven, var mellem årene 1978 og 2005 polakken Karol Wojtyla, bedre kendt som Johannes Paul 2.. Øvrige religioner inkluderer jødedommen, ortodoks kristendom og protestantisme.

Befolkning:
Polakker - 96 %
Ukrainere - 0,8 %
Hviderussere - 0,8 %
Tyskere - 0,5 %

Kultur