LexOpen   - Dit online leksikon

  Forside           Verdens lande         


Rusland
Den Russiske Føderation er Jordens største land.
Rusland
Ruslands flag
og våbenskjold
National motto: intet
Officielle sprogRussisk
HovedstadMoskva
PræsidentDmitrij Medvedev
PremierministerMichail Fradkov
Areal
 - Total
 - Heraf vand

17.075.200 km²
0,5 %
Befolkning
 - Total (2006)
 - Pr. km²

142.893.540
8,4/km²
UafhængighedErklæret
12. juni 1990
ValutaRubel (RUB)
TidszoneUTC +2 til +12
NationalmelodiGosudarstvenny gimn Rossiyskoy Federatsii
Internetdomæne.RU
International tlfkode7

Historie
Uddybende artikel: Ruslands historie
Slaviske folk indvandrede fra Centraleuropa i 500-tallet til Novgorodområdet og skabte den første stat i 800-tallet.

Trafik af skandinaviske vikinger, kaldet rus, på floderne mellem Østersøen og Sortehavet, flyttede tyngdepunktet for rus-riget til Kiev. I 988 kristnes Kiev-riget af Vladimir den Hellige.

Rusland har siden vedtagelsen af den nuværende forfatning i 1993 været en demokratisk føderal republik med en klassisk magtdeling i en lovgivende, udøvende og dømmende magt. Da Vladimir Putin blev indsat som præsident i maj 2000 - efter Boris Jeltsins overraskende tilbagetræden nytårsaftensdag 1999 - var det første gang i Ruslands 1000-årige historie, at landets øverste embede blev overdraget fra en folkevalgt leder til en anden. Præsident Putin lancerede efter sin tiltræden et omfattende reformprogram.

Politik
Administrativ inddeling
Rusland har i alt 88 administrative områder som hver har 2 delegerede i forbundsrådet som er overhuset i Ruslands parlament. De 88 områder er af 6 forskellige typer som har forskellige grader af selvstyre:
De 88 områder er placeret i 7 føderale distrikter som med deres administrationsbyer er:
De 21 selvstyrende republikker er Adygeja, Altaj, Basjkortostan (Basjkirien), Burjatien, Dagestan, Ingusjien, Kabardino-Balkarien, Kalmykien (Khalmg Tangtj), Karatjaj-Tjerkessien, Karelen, Khakasien, Komi, Mari El, Mordvinien, Nordossetien, Sakha (Jakutien), Tatarstan, Tjetjenien, Tvuvasjien, Tuva, Udmurtien.

Geografi
Rusland kan inddeles i 5 hovedregioner: Europæisk Rusland der strækker sig fra vestgrænsen til Uralbjergene - der traditionelt opfattes som grænsen mellem Europa og Asien - er et enormt lavtlandsområde, der gennemskæres af floderne Volga, Don og Dnjepr. Det er den russiske føderations rigeste region. Uralbjergene strækker sig fra nord mod syd og rummer vigtige mineral- og olieforekomster. Sibirien strækker sig fra Uralbjergene til Stillehavet. Dette enorme område er rigt på naturressourcer, men er tyndt befolket på grund af de barske klimatiske forhold. Kaukasusregionen er et enormt steppeområde, der strækker sig nord for bjergene af samme navn mellem Sortehavet og Det Kaspiske Hav. Dele af russisk Centralasien ligger under havets overflade og består af ørken, stepper og bjerge.

Størstedelen af Rusland har tempereret fastlandsklima, med store temperaturforskelle mellem sommer og vinter. I sydvest er klimaet subtropisk. Ved ishavskysten (nord), er der polarklima, men Kolahalvøen, der ligger tæt på Golfstrømmen har et mildt klima i forhold til de tæt omliggende områder. I det østlige af Sibirien er vintrene tørre og utrolig kolde med gennemsnitstemperaturer mellem 20 og 50 minusgrader.

Med udgangspunkt i 3 russiske byer: Arkhangelsk, Vladivostok og Volgograd. I disse 3 byer er nedbøren og temperaturen forskellige: I Arkhangelsk er temperaturen, når den er lavest, på: -13°, i Vladivostok er den på: -3° og i Volgograd er den på: 3°.

Når temperaturen er højest er den på 20° i Arkhangelsk, i Vladivostok er den på: 25° og i Volgograd er den næsten på 30°.

Nedbøren er meget forskellig, i Arkhangelsk kan der falde op til 60 mm, i Vladivostok kan der falde helt op til 120 mm, og i Volgograd falder der højest 35 mm.

Økonomi

Demografi

Kultur
Første gang Rusland anvendte forvisning til Sibirien som straf var i 1709.