LexOpen   - Dit online leksikon

  Forside           Verdens lande         


Schweiz
Schweiz (eller Svejts) er en indlandsstat i Centraleuropa. Landet grænser mod nord til Tyskland, mod øst til Liechtenstein og Østrig, mod syd til Italien og mod vest til Frankrig.
Schweiz
Schweizs flag
og våbenskjold
National motto: Unus pro omnibus, omnes pro uno
Officielle sprogTysk, fransk, italiensk, rætoromansk
HovedstadBern
PræsidentHans-Rudolf Merz
VicepræsidentDoris Leuthard
Areal
 - Total
 - Heraf vand

41.285 km²
3,7 %
Befolkning
 - Total (2005)
 - Pr. km²

7.489.370
181,4/km²
Uafhængighed1. august 1291
ValutaSchweizerfranc (CHF)
TidszoneUTC +1
NationalmelodiSchweizersalmen
Internetdomæne.CH
International tlfkode41

Historie
Uddybende artikel: Schweiz' historie
Efter romerrigets fald bosatte burgundere og alemannere sig indenfor det nuværende Schweiz' område, men blev sidenhen fortrængt af keltere. Indtil 746 underkastede befolkningsgrupperne sig frankerne og området var en del af Frankerriget. Ved Frankerrigets deling blev det schweiziske område en del af karolingernes østfrankiske rige, som senere blev til det Tysk-romerske Rige. Området hørte for størstedelens vedkommende til stamhertugdømmet Schwaben og til kongeriget Burgund.

Efter afslutningen af Napoleonskrigene kom Schweiz ind i en periode præget af stor økonomisk vækst. Nye metoder i landbruget øgede madvareproduktionen drastisk, samtidig med at tekstilindustrien blev mekaniseret. I denne periode begyndte også de første turister at besøge Schweiz, særligt fra England.

Efter 2. verdenskrig var flere allierede lande skeptiske overfor Schweiz på grund af handelen med Tyskland. I 1946 blev Schweiz af de vestallierede, og særligt USA, tvunget til at tilbagebetale 250 mio. francs til de okkuperede centralbanker. Schweiz valgte at stå uden for FN indtil 2002 hvor landet blev medlem, dog holder Schweiz stadig linjen med streng neutralitet.

Politik
Schweiz er på mange måder en særlig stat. Landets nationale identitet baserer sig ikke på et fælles sprog eller en fælles kultur men i højere grad på en fælles historie, fælles myter og på en fælles tradition for frihed, direkte demokrati og føderalisme. Hertil kommer også den fælles følelse af at være et »særligt« tilfælde i Europa, hvor neutralitet og flere ligestillede sprog er en del af nationens værdier.

Disse forudsætninger har skabt et enestående politisk system, hvor føderalisme, elementer af direkte demokrati, udenrigspolitisk neutralitet og indenrigspolitisk konsensus står i forgrunden.

Administrativ inddeling
Schweiz består af 26 kantoner (delstater). Disse har en meget høj grad af selvstyre med egne forfatninger. Hver kanton har sin egen lovgivende forsamling, regering og dømmende magt. Direkte demokrati er en vigtig del af beslutningsprocessen i kantonerne. Lovgivningsmyndigheden lægges i de fleste kantoner i folkevalgte regionsforsamlinger, selom enkelte kantoner lader lovgivningen ske i folkeforsamlinger, hvor vælgerne stemmer om lovene under forsamlingen. Kantonregeringerne vælges direkte af vælgerne.

Geografi
Schweiz grænser mod nord til Tyskland (345,7 km grænse), mod øst til Liechtenstein (41,1 km) og Østrig (165,1 km), mod syd til Italien (734,2 km) og mod vest til Frankrig (571,8 km). Mod nordøst udgør Bodensøen en del af grænsen og mod sydvest ligger Genevesøen som grænse. Schweiz har en samlet grænselængde på 1.857,9 km. Rhinen danner østgrænse mod Liechtenstein og Østrig, og Jurabjergene ligger på grænsen til Frankrig.

Schweiz kan opdeles i fem geografiske områder, som har store klimatiske forskelle: Det rå landskab i Jurabjergene, det lave dels bakkede landskab Mittelland, foralperne som udgør overgangen mellem mittelland og Alperne, Alperne samt alpesydsiden, hvor vejret ofte adskiller sig fra vejret på alpernes nordside.

38 % (14.813 km²) af arealet i Schweiz udnyttes til landbrug, 30,4 % (12.522 km²) består af skov. 5,8 % (2.418 km²) af landets areal er bebygget, mens 25,5 % (10.531²) - fortrinsvis i bjergene - er uproduktivt naturområde.

Den maksimale længde nord-syd er 220 kilometer, og den maksimale længde vest-øst er 348 kilometer.

Økonomi
Bruttonationalproduktet i Schweiz var i 2006 omkring 486 milliarder CHF., hvilket svarer til cirka 64.400 CHF per indbygger (cirka 300.000 kr).

Schweiz' vigtigste eksportland er Tyskland, der tegner sig for 20,1 % af eksporten. Derefter følger USA med 10,3 %, Italien med 8,9 %, Frankrig med 8,6 %, England med 4,7 % samt Japan med 3,6 %. De vigtigste importlande er Tyskland med 33,3 %, Italien med 11,1 %, Frankrig med 10,3 %, USA med 5,0 % og England med 4,6 %. EU's marked har stor betydning for Schweiz, da mere end 80 % af landets udenrigshandel går hertil.

Demografi
Det samlede befolkningstal for Schweiz var per 31. december 2007 7,6 mio, hvilket var en stigning på 1,1 % i forhold til året før. Siden begyndelsen af det 20. århundrede er indbyggertallet i Schweiz mere end fordoblet, fra 3,3 millioner i 1900 til de nuværende 7,6 millioner. Befolkningsvæksten nåede sit højdepunkt i perioden mellem 1950 og 1970.

Antallet af udlændinge bosat i Schweiz var i 2007 1,6 millioner svarende til 21,1 %. Schweiz har siden 1981 oplevet en langsommere vækst af egne statsborgere og øget vækst blandt udlændinge. I hele 10-årsperioden fra 1997 har væksten blandt de schweiziske statsborgere været 4,7 %, mens væksten i udenlandske statsborgere udgjorde 16,5 %.

Kultur
Kulturen i Schweiz er påvirket af landets nabolande, men gennem tiderne har Schweiz udviklet en egen kultur. På grund af landets opdeling i flere sprogområder og dermed også flere kulturregioner, er det svært at tale om én særlig schweizisk kultur. De tre store sprogområder påvirkes af deres respektive nabolande, mens den rætoromanske kultur ikke har en sådan kulturel »storebror«.