LexOpen   - Dit online leksikon

  Forside           Verdens lande         


Singapore
Republikken Singapore (Malajisk: Republik Singapura) er en bystat i Sydøstasien og ligger ved sydspidsen af den Malajiske Halvø.
Republik Singapura
Republic of Singapore
Singapores flag
og våbenskjold
National motto: Majulah Singapura
(Dansk: Fremad Singapore)
Officielle sprogEngelsk, mandarin, malajisk og tamil
HovedstadSingapore er en bystat
PræsidentSellapan Ramanathan
PremierministerLee Hsien Loong
Areal
 - Total
 - Heraf vand

699 km²
1,4 %
Befolkning
 - Total (2005)
 - Pr. km²

4.425.720
6.389/km²
Uafhængighed31. august 1963
ValutaSingapore Dollar (SGD)
TidszoneUTC +8
NationalmelodiMajulah Singapura
Internetdomæne.SG
International tlfkode65

Historie
1819 grundlagde Thomas Stamford Raffles, agent for det britiske Ostindiske Kompagni, kompagniets første datterselskab ved det gamle handelssted Singapore (»Byen af Løven«). 1824 havde kompagniet indtaget hele øen. Fra 1867 havde Singapore status som britisk kronkoloni, indtil øen under 2. verdenskrig blev erobret af Japan. 1945 blev Singapore givet tilbage til briterne, som gav landet uafhængighed i 1963 (1. september). Derefter sluttede Singapore sig til føderationen Malaysia (16. september). I 1965 forlod Singapore denne føderation og blev en uafhængig republik (9. august).

Politik
Af historiske grunde er Singapore medlem af Commonwealth. Landets forfatning stammer fra 1959 og er sidst ændret 28. oktober 1996.

Der er valg hvert femte år til parlamentet, som har 83 medlemmer. Statsoverhovedet vælges direkte hvert 6. år. Der er valgpligt, fra man er 20 år gammel.

Administrativ inddeling

Geografi
Laveste punkt: Singapore Strædet (havniveau)
Naturressourcer: Fisk
Højeste punkt: Bukit Timah (166 meter)

Økonomi
Singapore har én af de mest deregulerede og privatiserede økonomier i verden. Også udenlandske banker vil som følge af en liberaliseringsplan for banksektoren få adgang til privatkundemarkedet, hvilket hidtil har været forbeholdt de licenserede, nationale banker.

Asienkrisen i slutningen af 1990'erne ramte også Singapore, men mildere end andre asiatiske lande. Dog måtte byens reklamemotto, »Singapore - takes your breath away«, ændres efter opblusningen af SARS-krisen i begyndelsen af 2000-tallet. Den efterfølgende afmatning af turismen ramte også Singapores økonomi.

Demografi
Bortset fra det meget mindre Monaco er Singapore staten med den højeste befolkningstæthed. 85 % af befolkningen bor i offentlig ejet ejendom.

Singapores befolkning er sammensat. Kinesere udgør 76,8 % af befolkningen. Malajerne udgør 13,9 % og var den oprindelige befolkning i landet. Indere er med 7,9 % den tredjestørste etniske gruppe.

De officielle sprog er engelsk, mandarin, malajisk og tamil. Malajisk er også nationalsprog, omend af mere symbolsk karakter. Det regerende parti, PAP (People's Action Party), foretrækker at fremhæve engelsk som landets hovedsprog.

Kultur