LexOpen   - Dit online leksikon

  Forside           Verdens lande         


Spanien
Spanien er et land i Europa, der mod nord grænser op til Atlanterhavet, Andorra og Frankrig, mod syd til Middelhavet og Gibraltar og mod vest til Portugal. Spanien er det største land på Den Iberiske Halvø.
Spanien
Spaniens flag
og våbenskjold
National motto: Plus Ultra
Officielt sprogSpansk
HovedstadMadrid
KongeJuan Carlos 1.
RegeringslederJosé Luis Rodriguez Zapatero
Areal
 - Total
 - Heraf vand

504.782 km²
1,0 %
Befolkning
 - Total (2001)
 - Pr. km²

40.847.371
87,2/km²
Uafhængighed1812
ValutaEuro (€) (EUR)
TidszoneUTC +1
NationalmelodiMarcha Real
Internetdomæne.ES
International tlfkode34

Historie
Uddybende artikel: Spaniens historie
Spanien grundlagdes som et land da Ferdinand 2. af Aragonien og Isabella 1. af Kastilien forenede rigerne i en personalunion. Under 1500-tallet ekspanderede Spanien som en stor kolonimagt og lagde under sig store områder i Amerika. På 1600-tallet fik man konkurrence fra især Holland og England. Under 1800-tallet frigjorde mange af Spaniens tidligere kolonier sig og imperiet var på tilbagegang. den spansk-amerikanske krig satte definitivt en ende for den spanske dominans i Latinamerika.

I Spanien udkæmpedes den spanske borgerkrig fra 1936 til 1939, som var en forløber for 2. verdenskrig. Oprøret mod den republikanske regering blev anført af den fascistiske general Franco og blev støttet af Tyskland og Italien. Regeringen blev støttet af Sovjetunionen og frivillige fra mange europæiske lande. Borgerkrigen sluttede med Francos sejr.

1940 erklærede general Franco Spanien som en ikke krigsførende part af aksemagterne, hvilket resulterede i udenrigspolitisk isolering i efterkrigstiden. 1947 gennemførtes en forfatningsændring som indebar at monarkiet genindførtes, men at tronen skulle stå ledig frem till general Francos dødsdag. Franco døde 1975 og Juan Carlos af Bourbon kom da till magten og kunne påbegynde en demokratisering af Spanien.

Administrativ inddeling
Spanien er administrativt inddelt i 50 provinser, som er grupperet i 17 selvstændige regioner og 2 byer med udpræget selvstændighed.

Regioner
Spanien er inddelt i 17 selvstændige regioner (comunidades autónomas) og 2 byer (ciudades autónomas; Ceuta og Melilla) med udpræget selvstændighed.