LexOpen   - Dit online leksikon

  Forside           Verdens lande         


Sudan
Sudan er et land i Afrika. Grænselandene er Ægypten, Libyen, Tchad, Etiopien, Uganda, Kenya, Eritrea, Den Demokratiske Republik Congo, og Den Centralafrikanske Republik.
جمهورية السودان
Jumhuriyat as-Sudan
Republic of the Sudan
Sudans flag
og våbenskjold
National motto: Al-Nasr Lana
Officielt sprogArabisk
HovedstadKhartoum
PræsidentOmar al-Bashir
Areal
 - Total
 - Heraf vand

2.505.810 km²
5 %
Befolkning
 - Total (2006)
 - Pr. km²

441.236.378
42,7/km²
Uafhængighed1. januar 1956
ValutaSudanesisk dinar (SDD)
TidszoneUTC +3
NationalmelodiNahnu Jund Allah Jund Al-watan
Internetdomæne.SD
International tlfkode249

Historie
Sudan blev uafhængig af Storbritannien i 1956 og har siden været medlem af FN. Militære regimer, som favoriserer islamisk orienterede regeringer har siden landet blev selvstændigt, domineret landets indenrigspolitik. Bortset fra perioden 1972-1982, har landet været hærget af borgerkrig, og Sudan har den ret kedelige rekord at have haft krig i længst tid på det afrikanske kontinent. Konflikten har sit udgangspunkt i det muslimske, nordlige Sudans økonomiske, politiske og sociale dominans over kristne og afrikanske grupperinger i det sydlige Sudan.

Fredsforhandlinger gjorde fremskridt i 2003 og starten af 2004, på trods af at sammenstød fortsat blev rapporteret fra det sydlige område. En fredsaftale mellem de stridende parter blev indgået den 9. januar 2005. Denne aftale gav det sydlige Sudan selvstyre for en periode på 6 år, efterfulgt af en folkeafstemning om uafhængighed. På trods af aftalen, fortsatte den humanitære katastrofe i Darfur-regionen, hvor Sudans regering gav Janjaweed-militsen frie hænder til at fordrive områdets hovedsageligt sorte indbyggere. Det anslås at mere end 180.000 har mistet livet i området i det sidste halvandet år (16. marts 2005) — det er mere end 2½ gang det tidligere anslåede. Fredsaftalen skabte også en co-vicepræsident post og gjorde at nord og syd skulle dele olieressourcerne ligeligt. John Garang, det sydlige Sudans valgte co-vicepræsident døde i et helikopterstyrt den 1. august 2005, tre uger efter at han var udnævnt. Det håbes fortsat at fredsaftalen vil blive starten på en fred ovenpå årtier med krig og millioner af ofre for konflikten.

Politik
Sudan har reelt et diktatur, hvor al magt er i hænderne på præsidenten Omar Hassan al-Bashir. Bashir og hans parti har kontrolleret regeringen siden han anførte et militærkup 30. juni 1989.

Administrativ inddeling
Sudan er inddelt i 26 stater (wilayat): A'ali an Nil, Al Bahr al Ahmar, Al Buhayrat, Al Jazirah, Al Khartum, Al Qadarif, Al Wahdah, An Nil al Abyad, An Nil al Azraq, Ash Shamaliyah, Bahr al Jabal, Gharb al Istiwa'iyah, Gharb Bahr al Ghazal, Gharb Darfur, Gharb Kurdufan, Janub Darfur, Janub Kurdufan, Junqali, Kassala, Nahr an Nil, Shamal Bahr al Ghazal, Shamal Darfur, Shamal Kurdufan, Sharq al Istiwa'iyah, Sinnar og Warab.

Geografi
Klimaet veksler fra tropisk i syd til ørken i nord. Regntiden ligger normalt fra april til november, men varierer afhængig af område. Det er ikke unormalt med længere tørkeperioder.

Miljøproblemer udgøres af en utilstrækkelig adgang til rent vand, jordnedbrydning og en omfattende jagt/udryddelse af vilde dyr. Halvdelen af landets elektricitet produceres af fossile brændstoffer og halvdelen af vandkraft.

Økonomi
Sudan har store økonomiske problemer, selvom man forsøger at drive en sund økonomisk politik og har foretaget investeringer i sin infrastruktur. Siden 1997 gennemfører Sudan makroøkonomiske reformer, efter anvisninger fra IMF. 1999 begyndte landet eksport af råolie og i det sidste kvartal samme år havde landet sit første handelsoverskud nogensinde. Det er dog fortsat landbruget som er Sudans vigtigste næringsgren og som står for 43 % af bruttonationalproduktet. 80 % af arbejdsstyrken er beskæftiget indenfor langbruget. Kunstvanding er så godt som ukendt, hvilket gør landet meget sårbart over for perioder uden regn.

Demografi

Kultur