LexOpen   - Dit online leksikon

  Forside           Verdens lande         


Syrien
Syrien er et land i Mellemøsten. Grænselandene er Israel, Libanon, Jordan, Irak, og Tyrkiet.
Al Jumhuriyah al Arabiyah as Suriyah
Syriens flag
og våbenskjold
National motto: Intet
Officielt sprogArabisk
HovedstadDamaskus
PræsidentBashar al-Assad
PremierministerMuhammad Naji Etri
Areal
 - Total
 - Heraf vand

185.180 km²
0,06 %
Befolkning
 - Total (2002)
 - Pr. km²

17.585.540
93/km²
Uafhængighed1. januar 1946
ValutaPund
TidszoneUTC +2
NationalmelodiHomat el Diyar
Internetdomæne.SY
International tlfkode963

Historie
Syrien har været vugge for nogle af verdens ældste civilisationer.

Syrien regnes for en »statssponsor« af terrorisme af USA og andre vestlige lande - det er et af lande som blev omtalt som en del ondskabens akse af George W. Bush - og landet er derfor underlagt begrænsede sanktioner fra USA's side.

Syrien er i øjeblikket en del af konflikten mellem Danmark (og andre vestlige lande) og racistiske islamister. Den 4. februar 2005 blev den danske ambassade i Damaskus sat i brand. En handling den syriske regering menes at stå bag.

Provinser
Syrien har 14 provinser, eller muhafazat som de kaldes lokalt: Politik
Officielt en demokratisk republik, men reelt har Syrien været ledet af et totalitært styre siden 1963 efter et kup af Baath partiet. Baath partiet har 2/3 af pladserne i det syriske parlament (parlamentet har 250 pladser). De øvrige pladser er besat af uafhængige repræsentanter. Landet har været under undtagelsestilstand siden 1963. Syrien har netop afsluttet en besættelse af nabolandet Libanon.

Statsoverhovedet er Bashar al-Assad, søn af den tidligere præsident Hafez al-Assad, der var leder af landet fra 1971 til sin død i 2000. Præsidenten udpeger et ministerråd og en premierminister.

Geografi
Syrien består hovedsagelig af gold højslette, selvom den nordvestlige del af landet med grænse til Middelhavet fremstår nogenlunde grønt. Eufrat, Syriens vigtigste flod, løber igennem landet i øst.

Væsentlige byer udgøres af hovedstaden Damaskus i sydvest, Aleppo i nord og Homs. Hovedparten af de øvrige vigtige byer er placeret langs med kystlinjen.

Klimaet er tørt og varmt, vinteren er dog mild. På grund af landets store højdeforskelle opstår der undertiden, om vinteren, snevejr.