LexOpen   - Dit online leksikon

  Forside           Verdens lande         


Taiwan
Taiwan (Repubilkken Kina), er den ene af de to kinesiske stater. Den anden er Folkerepublikken Kina, normalt omtalt som Kina. Taiwan administrerer øen Taiwan, Penghu og en række øer udenfor Fujian, som Quemoy og Matsu.
中華民國
JhongHuá MínGuó
Taiwans flag
og våbenskjold
National motto: intet
Officielt sprogKinesisk (Mandarin)
HovedstadTaipei
PræsidentChen Shui-bian
PremierministerSu Tseng-chang
Areal
 - Total
 - Heraf vand

35.980 km²
10,3 %
Befolkning
 - Total (2005)
 - Pr. km²

22.894.384
636,3/km²
Uafhængighed10. oktober 1911
ValutaTaiwansk dollar (TWD)
TidszoneUTC +8
NationalmelodiZhōnghúa míngúo gúogē
Internetdomæne.TW
International tlfkode886

Historie
Taiwan blev grundlagt efter kejserdømmet faldt i 1911, og dets nationalistregering, Kuomintang, beholdt kontrollen over størstedelen af Kina frem til 1949, da kommunisterne under den kinesiske borgerkrig havde erobret det meste af landet. Kuomintang-regeringen flygtede da til øen Taiwan, hvor den har holdt til siden. Taiwan, der var en af grundlæggerne af FN, hævder aktivt at repræsentere Kinas eneste lovlige regering, og var internationalt anerkendt som sådan frem til 1971, da det mistede Kinas plads i FN og det permanente sæde i FN's sikkerhedsråd til fordel for Folkerepublikken Kina.

Taiwan har en relativ stor hærstyrke, og har traditionelt været støttet af blandt andet USA. Frem til 1991 var det Kuomintang-regeringens officielle politik at generobre Kinas fastland, herunder også Tibet. I dag anses dette ikke længere for et reelt mål, og forsvaret mod en invasion fra Folkerepublikken Kina, der stadig fremsætter nye trusler mod republikken, er kommet i forgrunden. Mange taiwanesere ønsker at Taiwan erklærer sig uafhængigt men frygter, at det vil medføre at Folkerepublikken Kina vil angribe. Folkerepublikken Kina vedtog i foråret 2005 at det vil angribe hvis Taiwan erklærer sig uafhængig. Samtidig har Taiwan mange økonomiske interesser i Folkerepublikken.

Taiwans officielle hovedstad er Nanjing, der ligger i Fastlandskina. Den provisoriske hovedstad er Taipei på Taiwan.

Politik

Administrativ inddeling

Geografi

Økonomi
Taiwan åbnede op for åben handel med Kina i august 2001.

Demografi
De største etniske grupper er taiwanesere (70 %), hakka (14 %) og fastlandskinesere ankommet efter 1945 (14 %). 2 % regnes som tilhørende en oprindelig befolkningsgruppe. Disse taler et austronesisk sprog og er kulturelt beslægtet med andre polynesiske befolkningsgrupper i Stillehavet og Sydøstasien. De har boet på øen langt forud for den kinesiske kolonisering der begyndte i 1600-tallet.

Kultur