LexOpen   - Dit online leksikon

  Forside           Verdens lande         


Tanzania
Tanzania er et land i Afrika. Det har grænse med Kenya, Uganda, Rwanda, Burundi, Den Demokratiske Republik Congo, Zambia, Malawi og Mozambique.
Jamhuri ya Muungano wa Tanzania
Tanzanias flag
og våbenskjold
National motto: Uhuru na Umoja
Officielt sprogSwahili
HovedstadDodoma
PræsidentJakaya Mrisho Kikwete
Areal
 - Total
 - Heraf vand

948.087 km²
6,2 %
Befolkning
 - Total (2005)
 - Pr. km²

36.766.356
38,9/km²
UafhængighedFra Storbritannien: 9. december 1961
ValutaTanzanisk shilling (TZS)
TidszoneUTC +3
NationalmelodiMungu ibariki Afrika
Internetdomæne.TZ
International tlfkode255

Historie
Fra 1880'erne til 1919 var landet en tysk koloni under navnet Tysk Østafrika. Efter det tyske nederlag i 1. verdenskrig blev området overdraget til Storbritannien, hvor det forblev til uafhængigheden i 1961. Tanganyika og Zanzibar blev i 1964 forenet til Den forenede republik Tanganyika og Zanzibar, senere omdøbt til Tanzania.

Hovedstaden blev i 1996 flyttet fra Dar es-Salaam til Dodoma, men mange regeringskontorer findes stadig i Dar es-Salaam.

Politik
Tanzanias præsident og parlamentsmedlemmer vælges ved direkte valg for en periode på 5 år. Præsidenten udnævner en premierminister som fungerer som regeringens leder i parlamentet. Præsidenten vælger sit kabinet blandt parlamentets medlemmer. Forfatningen giver ham også mulighed for at nominere ti ikke valgte medlemmer til parlamentet, som også kan blive kabinetsmedlemmer. Valg til præsidentposten og alle parlamentsmedlemmer blev afholdt i december 2005.