LexOpen   - Dit online leksikon

  Forside           Verdens lande         


Tjekkiet
Tjekkiet - eller Den Tjekkiske Republik - er med sine nuværende grænser et ungt land. Det blev dannet den 1. januar 1993 som den ene af to arvtagere efter det tidligere Tjekkoslovakiet. Tjekkiet består af de to historiske landskaber Bøhmen og Mähren og en lille del af landskabet Schlesien. Det er omgivet af land på alle sider og grænselandene er Tyskland i nord og vest, Østrig i syd, Slovakiet i øst, og Polen i nord.
Tjekkiet
Tjekkiets flag
og våbenskjold
National motto: Sandheden sejrer
(Tjekkisk: Pravda vítězí)
Officielle sprogTjekkisk
HovedstadPrag
PræsidentVáclav Klaus
PremierministerJiří Paroubek
Areal
 - Total
 - Heraf vand

78.866 km²
2,0 %
Befolkning
 - Total (2005)
 - Pr. km²

10.241.138
129,9/km²
UafhængighedFra Tjekkoslovakiet
1. januar 1993
ValutaTjekkisk koruna (CZK)
TidszoneUTC +1
NationalmelodiKde domov můj
Internetdomæne.CZ
International tlfkode420

Historie
I 1989 gennemlevede det gamle Tjekkoslovakiet den fredelige Fløjlsrevolution og landet blev per 1. januar 1993 delt i Tjekkiet og Slovakiet. Tjekkiet blev medlem af NATO i 1999 og den 1. maj 2004 medlem af EU.

Politik

Administrativ inddeling
Tjekkiet er inddelt i 14 regioner (Kraj) som ikke har nogen historisk tilknytning men alene har administrative funktioner. Disse er igen inddelt i kommuner.

Geografi
Tjekkiets nuværende grænser opstod i 1993 ved adskillelsen fra Tjekkoslovakiet. Til Tjekkiet regnes regionerne Bøhmen (Cechy), Mähren (Morava) og en lille del af Schlesien (Slezsko). Tjekkiet fik grænse til Tyskland, Østrig, Slovakiet og Polen.

Tjekkiet afgrænses i stor udstrækning af bjergkæder: i sydvest af Ceský Les og Šumava (Böhmerwald), i nordvest af Krušné Hory (Erzgebirge) i nordøst af Krkonoše (Riesengebirge), Beskydy, Jeseníky og i sydøst af Karpaterne. Böhmisk-Mähriska Randbergen går langs grænsen mellem Tjekkiets Bøhmen og Mähren. Højeste bjergtop, 1.602 meter, ligger i Krkonoše og hedder Snežka. Laveste punkt ligger ved Labes (Elbes) udløb mod nord. Afgrænsede af disse bjergkæder ligger de tjekkiske og mähriske højplateauer.

Floder: Labe løber op i Krkonoše, løber sydover i en bue igennem det böhmiske højplateau inden den tager retning mod nord, passerer mellem Krušné Hory og Krkonoše og videre ind i Tyskland. Også Odra (tysk: Oder) løber i Tjekkiet, i Krkonoše. På det bøhmiske højplateau forener Elbe sig med Vltava (Moldau) ved Melník, nord for Prag. Vltava har de store bifloder Sázava og Berounka, og Bøhmen afvandes på sin vis mod nord, mens floderne i Mähren (Morava, Svratka, Ohre) løber mod syd til Donau.

Tjekkiet har ingen naturlige søer af betynding, de største frie vandmasser udgøres af reguleringsdamme i de store floder.

Naturressourcer: Kul, tømmer.

Økonomi

Demografi

Kultur