LexOpen   - Dit online leksikon

  Forside           Verdens lande         


Tunesien
Tunesien er et land i Nordafrika med grænse til Middelhavet mellem Algeriet og Libyen.
El-joumhouriyya et-Tounisiyya
Tunesiens flag
og våbenskjold
National motto: Horriyat, Nidham, Adalat
Officielt sprogArabisk
HovedstadTunis
PræsidentZine El Abidine Ben Ali
Areal
 - Total
 - Heraf vand

163.610 km²
0,0 %
Befolkning
 - Total (2000)
 - Pr. km²

9.924.742
58,6/km²
UafhængighedFra Frankrig: 20. marts 1956
ValutaTunesiske dinar (TND)
TidszoneUTC +2
NationalmelodiHoumet el-Hima
Internetdomæne.TN
International tlfkode216

Historie
Tunesien var oprindelig det sted hvor by-staten Kartago var placeret. Dette område blev erobret af det romerske rige, der i det 5. århundrede trak sig tilbage. Landet blev erorbret af arabiske muslimer i det 7. århundrede og blev senere en del af det ottomanske rige.

I det 19. århundrede var det officielt en del af det ottomaniske rige men området blev mere og mere uafhængig. Det blev et fransk protektorat den 12. maj 1881. Uafhængighed blev opnået i 1956, og landet har haft to præsidenter siden.

Politik
Tunesien er en republik med en stærk præsident og domineret af et politisk parti.

Præsident Zine El Abidine Ben Ali har haft præsidentposten siden 1987, hvor han afløste Habib Bourguiba, der var præsident siden Tunesiens uafhængighed fra Frankrig i 1956. Det regerende parti, RCD, var det eneste lovlige parti i 25 år. Herefter blev partiet kendt under navnet PSD, og det dominerer stadig det politiske liv.

Præsidenten vælges for en periode på 5 år - reelt uden nogen opposition - og udnævner herefter premierministeren og kabinettet, som har en stærk rolle i udførelsen af landets politik. Regionale guvernører og lokale administratorer udnævnes også af den centrale regering. Rollerne som borgmestre og kommuneposter vælges ved valg, men de har mere karakter af at være rådgivende i udførelsen af politikken.

Der er et et-kammer system med 182 pladser, 20% heraf er reserveret til oppositionen. Dette kammer spiller en stigende rolle i debatten, men står ikke selv for lovgivning og godkender per automatik alle forslag fra centralregeringen.

Det juridiske system er i princippet uafhængigt, men følger dog de henstillinger de får fra regeringen, specielt vedrørende politiske forhold. Militæret deltager ikke i det politiske liv. Der er seks lovlige oppositionspartier i landet.

Der er valg i Tunesien i maj 2005.