LexOpen   - Dit online leksikon

  Forside           Verdens lande         


Tyskland
Forbundsrepublikken Tyskland, en føderation af 16 stater, er Europas største land, placeret i midten af kontinentet, grænsende i nord til Danmark, i vest til Frankrig, Luxembourg, Belgien og Holland, i syd til Schweiz og Østrig, og i øst til Tjekkiet og Polen.
Bundesrepublik Deutschland
Tysklands flag
og våbenskjold
National motto: Einigkeit und Recht und Freiheit
Officielt sprogTysk
HovedstadBerlin
PræsidentHorst Köhler
KanslerAngela Merkel
Areal
 - Total
 - Heraf vand

349.223 km²
2,4 %
Befolkning
 - Total (2004)
 - Pr. km²

82.424.609
242/km²
Uafhængighed1871
ValutaEuro (€)
TidszoneUTC +1
NationalmelodiDas Lied der Deutschen
Internetdomæne.DE
International tlfkode49

Historie
Uddybende artikel: Tysklands historie

Politik
Valg til Forbundsdagen (Bundestag), finder sted hver 4. år. Efter det første fællestyske valg i december 1990 bestod forbundsregeringen af partierne Christlich Demokratische Union/Christlich Soziale Union (CDU/CSU) og Freie Demokratische Partei (FDP), mens Sozialdemokratische Partei Deutschlands (SPD), Bündnis 90/Die Grünen og partiet PDS var i opposition.

De enkelte delstater har udstrakt selvstyre og kan på områder som miljø, kultur og uddannelse i vidt omfang gennemføre deres egen lovgivning. Der kan derfor være store forskelle på love og forordninger fra delstat til delstat. Valg til delstatsparlamenterne finder som hovedregel sted hvert 4 år.

Delstaterne er repræsenteret i Forbundsrådet (Bundesrat). Forbundsrådets vigtigste opgave er at varetage delstagernes interesser i sager, der vedrører deres kompetence. Det er delstaternes regeringer, der udpeger repræsentanterne til Forbundsrådet.

Forbundsrepublikkens statsoverhoved er forbundspræsidenten, der vælges ved indirekte valg for en periode på 5 år. Richard von Weizsäcker blev valgt i 1984 og genvalgt i 1989. Han blev efterfulgt af Johannes Rau.

Økonomi
Forbundsrepublikken Tyskland er sammen med USA og Japan de tre største industrilande i den vestlige verden. Den sociale markedsøkonomi er grundlag for den økonomiske politik.

Blandt de mest fremtrædende industrigrene er elektroteknisk industri, automobilindustri, maskinindustri og kemisk industri.

Delstater
Forbundsrepublikken Tyskland består af 16 Bundesländer (ental Bundesland) eller delstater:
Tyskland er yderligere opdelt i 438 Kreise (distrikter eller amter).

Geografi
Forbundsrepublikken Tyskland dækker et areal på 349.000 km². Fra den danske grænse i nord og til grænsen mod Østrig og Schweiz i syd er afstanden godt 850 kilometer, og fra den østlige til den vestlige grænse 600 kilometer.

Nordtyskland er relativt fladt, Midt- og Sydtyskland mere kuperet med bjerge op til 1.500 meters højde, og helt mod syd ligger Alperne med Zugspitze som højeste punkt med cirka 3.000 meter.

Klimaet er tempereret med et udpræget kystklima i Nordtyskland. Hamburg har en middeltemperatur i den koldeste måned på 0,4 grader celsius og i den varmeste på 16,6 grader celsius. De tilsvarende temperaturer i München er henholdsvis -1,7 grader celsius og 17,3 grader celsius. Den gennemsnitlige nedbørsmængde per år i Hamborg er 744 millimeter og i München 948 millimeter.

Demografi
I 1990 havde Forbundsrepublikken Tyskland en befolkning på 79 millioner, eller godt 220 indbyggere per km². Heraf boede godt 62 millioner i de 11 gamle delstater i den vestlige del af Tyskland, godt 18 milllioner i de 5 nye i den østlige del. Der er dog betydelige regionale forskelle i befolkningstætheden. Større befolkningskoncentrationer findes i Nordrhein-Westfalen, Rhein-Main området omkring Frankfurt, i den nordlige del af Baden-Württemberg og i Sachsen.

Forbundsrepublikken Tyskland blev grundlagt i 1949 som en forbundsstat bestående af 10 delstater (Bundesländer) og Berlin (Vest); i dag efter foreningen er der 16 delstater.