LexOpen   - Dit online leksikon

  Forside           Verdens lande         


Ungarn
Ungarn er et land i Centraleuropa. Ungarn er sletteland omgivet i en halvcirkel af Karpaterbjergene. Grænselandene er Østrig, Slovakiet, Ukraine, Rumænien, Kroatien, Serbien og Montenegro og Slovenien.
Ungarn
Ungarns flag
og våbenskjold
National motto: intet
Officielt sprogUngarsk
HovedstadBudapest
PræsidentFerenc Mádl
PremierministerFerenc Gyurcsány
Areal
 - Total
 - Heraf vand

93.030 km²
0,74%
Befolkning
 - Total (2001)
 - Pr. km²

10.198.315
109/km²
Uafhængighed1000
ValutaForint
TidszoneUTC +1
NationalmelodiIsten áldd meg a magyart
Internetdomæne.HU
International tlfkode36

Historie

Administrativ inddeling

Geografi
Store dele af Ungarn består af slettelandskab, på ungarsk puszta. I forhistorisk tid var det ungarske slettelandskab under vand. Da vandet trak sig tilbage var der efterladt store aflejringer. Sammen med løsjord som senere er blæst til, udgør dette et meget frugtbart område for jordbrugsproduktion.

To tredjedele af Ungarn er opdyrket mark. Først og fremmest dyrkes hvede og majs, men der findes også stor produktion af frugt, sukkerroer og hamp. Ungarn har også en omfattende vinproduktion, blandt andet i de ungarske vinområder Tokaji og Eger.

Budapest er den største by i landet, med over to millioner indbyggere. Den gamle bydel Buda ligger på Donaus vestlige bredde, og den mere moderne bydel Pest på den østlige bred. Byen var besat af tyrkerne 1541-1686. Byen blev påført store skader under 2. verdenskrig og ved oprøret i 1956.

Ungarns største sø er Balatonsøen.