LexOpen   - Dit online leksikon

  Forside           Verdens lande         


Zimbabwe
Zimbabwe er et land i Afrika. Grænselandene er Zambia, Mozambique, Sydafrika og Botswana.
Republic of Zimbabwe
Zimbabwes flag
og våbenskjold
National motto: Unity, Freedom, Work
(Enhed, frihed, arbejde)
Officielle sprogEngelsk, shona, ndbele
HovedstadHarare
PræsidentRobert Mugabe
Areal
 - Total
 - Heraf vand

390.580 km²
1,0%
Befolkning
 - Total (juli 2004)
 - Pr. km²

12.671.860
32,4/km²
UafhængighedFra Storbritannien 1980
ValutaZimbabwesk dollar
TidszoneUTC +2
NationalmelodiNgaikomborerwe nyika yeZimbabwe
Internetdomæne.ZW
International tlfkode263

Historie
Bantu-talende folk begyndte at indvandre til området for cirka 2.000 år siden, inklusiv forfædrene til Shona-folket, som udgør cirka 4/5 af landets nuværende befolkning. Ruiner fra et Stor-Zimbabwe, en Shona-talende stat, viser eksistensen af en bantu civilisation i området. Stor-Zimbabwe begyndte sin udvikling omkring det 11. århundrede, via etableringen af handelsruter med muhammedanske købmænd via det Indiske Ocean. Staten handlede gold, elfenben og kobber for tøj og glas. Staten ophørte med at være den ledende Shona stat i midten af det 15. århundrede.

Indtil 1837 blev Shona ofte angrebet af Ndebele, anført af kong Mzilikazi, som var på flugt fra Shaka og hans zuluer, som tvang dem til at betale tribut. Senere i det 19. århundrede begyndte engelske handlende og boere, jagere og missionærer at ankomme til området.

I 1888 fik briten Cecil Rhodes retten til at drive minedrift af kong Lobengula (fra Ndebele folket). I 1889 modtog Rhodes et charter fra British South Africa Company, som erobrede Ndebele og deres territorium (kaldet »Rhodesia« i 1895 efter Cecil Rhodes). Han fremmede koloniseringen af området samt udviklede dets landbrug, arbejdskraft, og værdifulde naturressourcer. Både Ndebele-folket og Shona-folket foretog mislykkede oprørsforsøg i 1896-1897.

Det sydlige Rhodesia blev administreret af Rhodes BSAC før det blev en selv-regerende britisk koloni i 1922. I 1953 blev de to dele af Rhodesia forenet og lagt sammen med Nyasaland, det nuværende Malawi i Føderationen Rhodesia og Nyasaland. Efter denne føderations opløsning i 1963 krævede den hvide befolkningsgruppe uafhængighed fra det sydlige Rhodesia (Rhodesia fra 1964).

Da afrikanske flertals regeringer tog kontrol i Nord-Rhodesia og i Nyasaland, erklærede den hvide, minoritets regering anført af Ian Smith sin uafhængighed den 11. november 1965. Storbritannien kaldte erklæringen for et oprør, men genetablerede ikke sin magt med vold. Da forhandlinger i 1966 og 1968 ikke førte til resultater, bad Storbritannien FN om at indføre økonomiske sanktioner mod Rhodesia. Regimet erklærede sig som republik i 1970. Republikken blev ikke anerkendt af hverken Storbritannien eller noget andet land.

Guerillakampen mod regimet intensiveredes og Ian Smith åbnede derfor for forhandlinger med lederene af Zimbabwe African National Union (ZANU), anført af Robert Mugabe (efter mordet på Herbert Chitepo i Zambia i 1975) og Zimbabwe African People's Union (ZAPU), anført af Joshua Nkomo. Med regimet tæt på kollaps underskrev Ian Smith i marts 1978 en aftale med tre sorte ledere som indeholdt en sikkerhed for den hvide befolkningsgruppe under biskoppen Abel Muzorewa.

Muzorewa, som ikke kun havde Smiths støtte, men også støtte fra det hvide styre i Sydafrika, manglede anerkendelse blandt en væsentlig del af den afrikanske befolkningsgruppe. Muzorewa regeringen haltede kraftig. I 1979 indbød den britiske regering alle parter til Lancaster House i et forsøg på at forhandle en aftale på plads der kunne stoppe borgerkrigen.

Efter konferecen som blev afholdt i London (1979-1980) blev den britiske lord Soames udnævnt til guvernør med ansvar for at overvåge afmilitariseringen af guerilla-bevægelserne, afholdelsen af valg og indførelsen af uafhængighed til en koalitionsregering med Joshua Nkomo, leder af Zimbabwe African People's Union. I det frie valg i februar 1980 vandt Mugabe og hans Zimbabwe African National Union (ZANU) en markant sejr.

I 1982 blev Nkomo fjernet fra sit kabinet, efter kampe (kendt som Gukurahundi) mellem ZAPU støttere i den sydlige Ndebele-talende del af landet og det regerende ZANU. Under kampene blev der gennemført et folkemord på Ndebele-folket af ZANU's berygtede 5. Brigade, under ledelse af Perence Shiri. Nkomo havde intet andet valg end at underskrive en fredsaftale i 1987, som medførte at ZAPU blev en del af det nye fælles ZANU-PF (1988).

En tørke i det sydlige Afrika, måske den værste i århundredet påvirkede Zimbabwe så meget at der blev erklæret national katastrofe i 1992. Tørken forstærkede den gældskrise som landet var inde i.

Den hvide befolkningsgruppe (cirka 1 % af befolkningen) havde på dette tidspunkt cirka 70 % af landbrugsjorden. Omrokering af landrettighederne blev derfor et væsentligt emne i begyndelsen af 1999. Mugabe havde også brug for at give andre end ham selv og sine støtter skylden for landets problemer. Konfiskationer og mord på hvide farmere blev dagligdag i landet. Som en direkte følge af dette blev Zimbabwe suspenderet fra Commonwealth på grund af landets menneskerettighedsovergreb mod hvide og andre som var kritiske mod styret samt for den udbredte valgsvindel i 2002. Senere trak Zimbabwe sig selv helt fra Commonwealth.

Politik
Zimbabwe er en republik, med en præsident og et et-kammer parlament. Robert Mugabe, valgt som præsident i 1980, ændrede forfatningen i 1987 så han selv blev præsident og i 1990 opløste han landets senat. Mugabe og hans parti har vundet alle valg siden 1980. Det sidste valg var den 31. marts 2005. Valgsvindel, trusler mod vælgere og stemmekøb har været udbredt. Reelt er Mugabe diktator.

Oppositionens leder er Morgan Tsvangirai fra MDC.

Provinser
Zimbabwe er organiseret i 8 provinser og 2 byer* med status som provins: Geografi
Zimbabwe er placeret i den sydlige del af kontinentet Afrika, mellem Victoria-faldene, Zambesi floden, Kariba Dam og Limpop floden. Landet er omgivet af Sydafrika i syd, Botswana i vest, Zambia i nord og Mozambique i øst.

Økonomi
Zimbabwes økonomi er reelt brudt sammen. Inflationen er verdens højeste.

Demografi
FN har anslået at cirka 34 % af befolkningen har hiv/aids.

Kultur
Zimbabwe afholder sin nationaldag den 18. april.