LexOpen   - Dit online leksikon

  Forside           Byer         


Californien
Californien (tidligere på dansk Kalifornien, engelsk California) er den mest folkerige delstat i USA og har det tredjestørste areal efter Alaska og Texas. Californien kaldes også for Appelsinstaten og har desuden kælenavnet The Golden State (den gyldne stat), som stammer fra Californiens »guldfeber«. Den danske form af navnet blev fastslået omkring 1850, da de store guldfund vakte international opsigt. Californien er den eneste amerikanske delstat, der har et dansk navn, der afviger fra den engelske stavemåde.

Californien dækker den sydlige halvdel af den amerikanske vestkyst. Således er naboen mod syd Mexico. Mod nord ligger delstaten Oregon, og mod øst ligger staterne Nevada og Arizona.

Californien blev erobret fra Mexico i den Mexicansk-amerikanske krig 1846-48 og optaget som USA's 31. stat 9. september 1850.

Indbyggertallet var 38.041.430 i 2012, hvilket svarer til 12 procent af USA's befolkning. Hovedstaden eller state capital er Sacramento med 460.000 indbyggere. Den er dermed langt fra en af de største byer. Mens de største byer ligger ved kysten, hvor også de fleste indbyggere bor, ligger Sacramento centralt inde i landet i en dal, der hedder Central Valley. Los Angeles, San Diego og San Jose har alle over 1 million indbyggere. Da San Jose i 2010 kom op på over 1 million indbyggere, er Caliornien og Texas de eneste stater i USA, der begge har 3 byer med over 1 million indbyggere.