E621
E621, mononatriumglutaminat eller det tredje krydderi som det også kaldes er et tilsætningsstof som anvendes som smagsforstærker.

Tilsætningsstoffet kan købes »rent«, og bliver ofte anvendt til kød og fisk, i supper, bouilloner, chips, pølser og saucer. Det er meget anvendt i asiatisk mad.

Stoffet er stærkt mistænkt for at kunne fremkalde migræne og en lang række andre sygdomme samlet under betegnelsen kinesisk restaurant syndrommet. Fællesbetegnelsen dækker udover migræne over angstanfald, depression, koldsved, tørst, hyperaktivitet og kvalme. Navnet opstod da kinesiske restauranter blev kendt for at anvende meget store mængder af stoffet i deres madlavning. Syndromet kaldes også for Kwoks syndrom efter dr. Robert Ho Man Kwok, den amerikanske læge, som i 1968 opdagede sammenhængen. Hans undersøgelser er blevet efterfuldt af flere senere undersøgelser, som har nedtonet sammenhængen. Det menes i dag, at der skal større mængder til at udløse sygdomstilfældene. Syndrommet menes at være knyttet til en form for allergi.

Der er lavet forsøg som har skabt mistanke om at indtagelse af større mængder af stoffet kan fremkalde hjerneskader.

Stoffet findes i vid udstrækning i alt dyre- og plantevæv og er et stof som vi ikke helt kan undvære, idet glutamat er den mest udbredte neurotransmitter (signalstof) i hjernen.

Vær opmærksom på, at stoffet ikke er klasificeret som et kunstigt smagsstof, og derfor ikke vil fremgå af mærkningen som sådan. Et produkt med E621 kan godt være mærket med »indeholder ingen kunstige smagsstoffer«.

Stoffet er ikke med i det register over kemisk definerede aromastoffer, som er fastsat af kommissionen.