LexOpen   - Dit online leksikon

  Forside        


Enceladus
Enceladus er Saturns sjettestørste måne.

Det menes at Enceladus rummer flydende vand, der er varmt nok til at huse liv. Månen har på sydpolen en iskappe, der menes at være mellem 30-40 km tyk. Herunder skulle et 10 kilometers dybt undergrundshav befinde sig.

Selv om Enceladus kun er en af 60 måner, som kredser om Saturn, er den speciel interessant, fordi den sprøjter havis ud fra overfladen i en slags gejseragtige bevægelser. Det er denne havis som danner små krystaller som er ophav til en af Saturns ringe; den såkaldte »E-ring«.

Man har fundet ud af at ringen indeholdt et mineral i krystalstørrelse ved navn silicium-dioxid. Dette mineral kan også findes på jorden, og her kan det kun skabes ved interaktion mellem vand og klippe og med en temperatur på mere end 90 grader. Det antages derfor at Enceladus på samme måde som på jorden har underjordiske vulkaner i havet, som varmer dette op. Hvis dette er tilfældet så ligner forholdene meget det område dybt nede i Atlanterhavet som går under navnet »Lost City« og hvor der er fundet livsformer som lever i et miljø helt uden sollys. Teorien er opstået som et resultat af dataene fra Cassini-Huygens-rummissionen.