LexOpen   - Dit online leksikon

  Forside           Græske guder        


Epeios
Epeios, græsk sagnhelt, søn af Panopeus, berømt som skaber af den kolossale træhest, der efter fortællingen i Odysseen og de kykliske digte medførte Trojas fald: Grækerne lod, som var de trætte af den tiårige krig, sejlede bort og lagde sig i skjul bag øen Tenedos; de efterlod den store træhest, hvori et antal af deres bedste krigere sad i skjul. Trojanerne brød i deres uforstand hul på bymuren og slæbte hesten ind i byen. Den følgende nat krøb grækerne ud af hesten, deres flåde vendte tilbage, og Troja blev erobret og ødelagt.

Træhesten med krigerne, som strømmer ud deraf, er afbildet på en korinthisk vase fra 6. århundrede f.Kr. i slutningen af 5. århundrede er der i to af de anseligste græske helligdomme opstillet kolossale bronzestatuer, der skulle gengive Epeios' værk: på Akropolis (udført af Strongylion) og i Delfoi (af Antifanes fra Argos).

Den senere oldtid mente blandt andet relikvier fra den trojanske krig også at eje det værktøj, Epeios havde brugt til træhesten, og som han skulle, have skænket som votivgave til et tempel i Syditalien (ved Lagaria eller ved Metapontum).