Fil
Fil, værktøj af hærdet stål, hvis overflade ved »hugning« er forsynet med et stort antal fine tænder, og som tjener til at aftage fine spåner (filspåner) af metaller, træ og så videre.

Til filer tages det bedste stål, undtagelsesvis anvendes filer af hvidt støbejern til den foreløbige grove bearbejdelse af støbegods. Filen smedes til sin foreløbige form, slibes for at få glatte overflader og hugges derefter, idet man ved en mejsel lægger to systemer parallelle indsnit hældende forskellig mod filens midtlinje.

Hugningen kan ske på fri hånd eller på maskine; jo grovere hugget er, des grovere spåner tager filen. Efter hugningen bedækkes filen med en hærdemasse for at beskyttes mod ilden, hærdes, men anløbes ikke; angelen, den spids, hvormed Filen fastholdes til skaftet, må afhærdes ved at holdes i en glødende smedetang til blå anløbning. Filer med eet hug anvendes på metaller, hvis spåner er tilbøjelige til at sætte sig fast i dem; de kaldes tinfile. De groveste filer kaldes grovfile, efter dem følger forfille eller bastarder og endelig sletfile. Filer angives i længdemål uden angel. Tværsnitsformen giver filen navn, man har således flådfile, rundfile, halvrunde file, trekantede file, firkantede file, fugletunger, runde file (rottehaler), som mangler hug på den ene smalle side, kaldes ansatsfile. De største firkantede file er de indtil 600 mm lange bestødfile. Der haves en mængde file af forskellig form til særlig brug.

Under filingen er arbejdet indspændt i skruestikken på filebænken eller i filekloen. Filingen foregår ved at skyde filen frem; under tilbagetrækningen bør den ikke slæbe hen ad arbejdsstykket, hvorved den sløves.