LexOpen   - Dit online leksikon

  Forside           Sygdomme           Forbehold        


Fåresyge
Fåresyge, Parotitis epidémica (norsk kusma), er en epidemisk optrædende betændelse. Fåresyge er forårsaget af parotis virussen. Virussen har en forkærlighed for ørespytkirtlerne (parotis, hvorfra den har fået sit navn på lægelatin), men kan via blodbanen nå vidt omkring i organismen. Den er almindelig, men ikke meget hyppig, og dens epidemiske optræden når sjælden en større udstrækning.

Smittekilder
Den angriber især børn (mest almindelig efter 2-års alderen) og unge mennesker, er meget smitsom og overføres via luftvejene. Den kræver som ofte nærkontakt for at kunne spredes via dråbeinfektionen fra næse og svælg.

Sygdommens udvikling
Dens Inkubationstid er omtrent 14-21 dage, men man kan smitte andre allerede en uge før den bryder ud. Forud for det egentlige udbrud er der et par dage med let feber og almindelig ildebefindende. Derpå viser sig svulst af ørespytkirtlen som en hævelse nedenfor og foran øret, først på den ene side, kort efter i reglen også på den anden. Hævelsen kan blive ret betydelig, og den dobbeltsidige svulst giver den pågældende patient et ejendommeligt udseende, hvoraf dens forskellige navne (tyskerne kalder den »mumps«, »ziegenpeter« eller »bauernwetzel«). Efter en 8-14 dages forløb taber hævelsen sig atter. Sygdommen efterlader i reglen ingen følger. Mens den står på, kan der ofte være stærk feber op til 40 grader og betydeligt ildebefindende. Hos mandlige individer optræder undertiden samtidig svulst af den ene testikel (sjælden af dem begge). Dette er særdeles alvorligt, da det i enkelte tilfælde kan føre til sterilitet. Sygdommen fordrer ingen særlig behandling udover sengeleje ved stærk feber. Den smertefulde hævelse lindres ofte ved indgnidning med olie og salver.

Vaccination
De fleste børn bliver i dag vaccineret mod fåresyre (paraplyvaccinen).