LexOpen   - Dit online leksikon

  Forside        


Florida
Florida, stat i USA, består af halvøen Florida og en del af Den Mexikanske Golfs nordlige kystland omkring mundingerne af floderne Sawanee, Appalachicola og Escambia. Staten omfatter således i hovedsagen den gamle spanske koloni Florida. Arealet er 151.981 kvadratkilometer. Hovedstaden er Tallahassee. Staten kaldes også for solskinsstaten, da der altid er varmt. Gennemsnitstemperaturen ligger på 23 grader.

Levevilkår
En husstand i Florida har en gennemsnitsindkomst på 280.000 DKK. Dette er lidt mindre end det amerikanske gennemsnit. Men pengene rækker alligevel langt, fordi der ikke er nogen indkomstskat, og momsen kun er på 6 %.

Ledigheden er kun på 3,6 %. Hver femte er beskæftiget med turisme, f.eks. national- og forlystelstelsesparker og hoteller.

Levevilkår
Florida får årligt 55 mio. turister, og turisme har længe været den største og vigtigste indkomstkilde. Men Florida er også et stort landbrugsland og producerer blandt andet tre fjerdedele af hele USAs appelsiner og citrusfrugter. Produktionen af majs, jordbær, kartofler, bønner og sukkerrør spiller også en væsentlig rolle for økonomien, ligesom de store flokke af kvæg på det store græsland mellem Kissimmee og Lake Okeechobee.

De seneste årtier er der for alvor kommet gang i den industrielle udvikling. Ikke mindst i den højteknologiske sektor, der nyder godt af den nære tilknytning til Kennedy Space Center. Og endelig er også finans- og servicesektoren i meget stærk vækst.

Den illegale handel med kokain og andet narkotika er selvfølgelig ikke med i statistikkerne, men pumper alligevel store summer ind i den sorte økonomi, især i Miami.

Politik
Florida blev i 1845 optaget som den 27. stat i USA. Florida er en af de stater, der har dødsstraf for alvorlige forbrydelser. Det demokratiske parti dominerede i mange år den politiske scene i Florida, men i 1987 blev republikaneren, Bob Martinez, valgt som guvernør. Han var i øvrigt også landets første guvernør med en latinamerikansk baggrund. I dag er Floridas guvernør republikaneren Rick Scott.

Kunst og kultur
Alle større byer i Florida har teatre, koncertsale, operaer og symfoniorkestre. Der er mange kunstmuseer i Florida, såsom Museum of Art i Fort Lauderdale, Lowe Art Museum i Miami, Norton Museum of Art i Palm Beach, Salvador Dali Museum i Tampa og Ringling Museums i Sarasota.

Men først og fremmest er det popkulturen, Florida er kendt for. Fra de latinamerikanske rytmer i Miami Beach til tegneserieheltene i Orlando: Anders And og co.

Ernest Hemingway boede ti år i Key West fra 1931 og skrev blandt andet At have og ikke have, hvis handling foregår i byen og skildrer et samfund, som er voldsomt forrået af 1930'ernes depression. Også Tennessee Williams har boet i Key West, hvor han skrev flere bøger og skuespil. Den tatoverede rose er filmatiseret i byen med Burt Lancaster i hovedrollen.
Geografi
Florida er den sydligste stat på det amerikanske fastland. Fra Key West er der kun 150 km til Cuba, og mod nord grænser Florida op til sydstaterne Georgia og Alabama.

Florida deles traditionelt ind i 2 områder. Den nordlige, bakkede og skovbeklædte del og den sydlige, mere våde, sumpede og flade del, hvor landskabet sjældent hæver sig mere end få meter over havets overflade.

Der er ikke færre end 7.800 søer, hvoraf man finder en tredjedel i det centrale Florida. Lake Okeechobee er USAs næststørste ferskvandssø.