LexOpen   - Dit online leksikon

  Forside           Ginmærker           Cocktails med gin        


Gin
Gin, som er en sammentrækning af det franske ord for enebær genièvre, kommer oprindeligt fra Holland. En hollandsk læge i 1500-tallet brugte alkohol blandet med enebær, som et godt og billigt middel mod nyresmerter. Engelske soldater fik under de religiøse krige smag for ginnen og tog den med hjem til England. Alle typer gin tilsættes enebær men nogle producenter tilsætter også f.eks. korrianderfrø, lakrids og kardemomme. Gin anvendes mest i aperitifdrinks, såsom Gin & tonic, Dry Martini og Tom Collins men også i cocktails, hvor den giver en karakteristisk smag.

Nederlandsk gin, eller genever, er helt anderledes end engelsk gin, som vi kender den i dag. Den fremstilles af byg og lagres ofte på træfade. Det giver en smag, som kan minde om whisky.

Fremstilling
Gin bliver produceret på kedler (pot stills), ved at en neutral alkohol gendestilleres sammen med botaniske elementer (bær, frugter, frø, rødder, blomster, urter, krydderier etc.), normalt efter at de anvendte botaniske elementer har ligget i blød i alkoholen. Enebær skal altid være en af de anvendte botaniske elementer. Det er tilladt at anvende essenser i stedet for botaniske elementer, men det har dog betydning for klassifikationen.

Andre klassiske botaniske elementer er f.eks. korianderfrø, lakrids og kardemomme.

Siden 1800-tallet har man også anvendt kolonnekedler (coffey stills) til fremstilling af gin.

Definition
I henhold til EU-regler er der 4 typer af gin:

Spiritus aromatiseret med enebær
Denne type inkluderer de tidligste typer gin, som produceres i en kedel af gæret korn til 68 % ABV, efterfulgt af en gendestillation med botaniske elementer for at udtrække de aromatiske stoffer. Aftapning skal ske med minimum 30 % ABV.

Gin
Dette er en enebæraromatiseret spiritus, hvor aromastofferne kan være tilsat som essenser til en neutral alkohol uden at der er sket en gendistillation. Der skal være et tydeligt præg af enebær, som dog også kan være tilsat som essens.

Destilleret gin
Destilleret gin produceres udelukkende ved gendestillation af ethanol som oprindeligt har været destilleret op til 96 %, og som er baseret på landbrugsprodukter som f.eks. korn, frugt, bær eller andet. Ved gendestillationen skal anvendes alle de botaniske elementer som indgår i ginnen, og der må ikke efterfølgende tilsættes essenser af nogen art, bortset fra sukker (i så fald bliver ginnen af typen »Old Tom Gin«).

London Gin
London Gin definerer produktionsmetoden, ikke oprindelsen. London Dry Gin kan produceres overalt i verden. Den fremstilles af ethanol af landbrugsoprindelse (altså baseret på korn, frugt, bær eller lignende), og skal have et maksimalt indhold af methanol på 5 gram per hektoliter af 100 % ABV ækvivalent. Ved gendestillationen (som skal op på mindst 70 % ABV) skal anvendes alle de botaniske elementer som indgår i ginnen, og der må ikke efterfølgende tilsættes essenser af nogen art. London Gin må maksimalt tilsættes 0,1 gram sukker per liter, og må heller ikke tilsættes farve eller andre ting, bortset fra vand. London Gin kaldes også London Dry Gin.

I EU skal gin, destilleret gin og London Gin aftappes ved mindst 37,5 % ABV. I andre områder af verden, f.eks. USA, er grænsen 40 % ABV.