LexOpen   - Dit online leksikon

  Forside        


Gran Canaria
Gran Canaria, den tredjestørste blandt De Kanariske Øer, ligger omtrent i midten af gruppen mellem Tenerife og Fuertaventura og er 1.560 kvadratkilometer stor med (2008) 829.597 indbyggere. Med sin placering i Atlanterhavet ligger den cirka 210 kilometer fra Afrikas nordvestlige kyst.

Øen er omtrent kredsrund og af udpræget vulkansk dannelse med talrige udslukte kratere, hvoraf det mærkværdigste er Galderade Bandama (335 meter dybt). Fra det højeste punkt, Pico de los Pechos (1951 meter), udgår dalene stråleformig i alle retninger.

Øens produkter omfatter næsten alle Sydeuropas og Orientens i almindelige former, og agerbruget passes med omhu. Stor udførsel af Cochenille. Avlen af hornkvæg, geder og får er betydelig.

Hovedstaden Las Palmas, (1913) 60.000 indbyggere, på nordøstsiden, er tillige sædet for den spanske styrelse over den østlige halvdel af øgruppen. Den har en stor domkirke, skibsværfter, søbade og betydelig handel. Blandt øens andre byer kan nævnes Telde i øens indre, Teror med varme bade, et besøgt valfartssted, og Galdar, der engang var de oprindelig indbyggere guanchernes hovedstad.

Historie
Øen blev befolket af guancherne, som måske er ankommet så tidlig som 500 f.Kr. De kaldte øen for Tamarán. Efter mere end et århundreds forsøg på erobring (franskmænd, portugisere ...), blev øen erobret den 29. april 1483 af Kongedømmet Kastilien, med støtte af dronning Isabella 1. - det var et meget vigtigt begivenhed i Spaniens ekspansion.

Hovedbyen Las Palmas blev grundlagt den 24. juni 1478, med navnet »Real de Las Palmas« af Juan Rejón, leder af den invaderende kastilianske hær. I 1492 lagde Cristoffer Columbus til i havnen i Las Palams (og tilbragte noget tid på øen) på sin første rejse til Amerika.