LexOpen   - Dit online leksikon

  Forside        


Heks
Heksen findes i begge køn (Mændene hedder troldkarle). Heksen er en ældgammel figur, fra før kristendommen. Hun optræder i mange historier og eventyr, for eksempel i Hans og Grethe, hvor hun er en grim gammel kone, der spiser børn og bor i et forhekset hus. I mange tilfælde har hun en medsammensvoren i form af et dyr, oftest en sort kat. Heksen er magisk, hun kan trylle og er oftest ond. I andre historier optræder heksen dog som en smuk kvinde f.eks. i Snehvide og i Snedronningen, men hun er stadig ond. Heksen symboliserer ondskab og til Sankthans brænder vi en dukke af som heks på bålet for at udrydde dette - vi sender hende og ondskaben med til Bloksbjerg.

Hekse har været jaget i mange århundreder - værst under inkvisitionen, hvor mange tusinde måtte lade livet på bålet i hele Europa. Man mistænkte hekse for at være i pagt med djævelen og kaste onde øjne på folk, så høsten slog fejl, husdyr døde og sygdom spredte sig. En af de kendteste kvinder der måtte lade livet på bålet, anklaget for at være heks var Jeanne d'Arc. Den første hekst der blev brændt på bålet i Danmark blev brændt i Stege i 1540, den officielt sidste - Anne Palles - blev brændt den 4. april 1693. Senere er der dog sket flere lynchninger af hekse i Danmark til helt op i 1800-tallet. Selv så sent som i 1934 blev en mand anklaget for hekseri, han anlagde dog injuriesag og vandt.

I nyere tid er heksen og troldmanden kommet på mode, blandt andet med fremkomsten af fantasy-genren, herunder populære magiske historier som Ringenes Herre og Harry Potter. Heksen er nu ikke altid ond, hun er højst lidt farlig fordi hun ofte er en stærk selvstændig kvinde med kontakt til natur og krop. Selvom den almene opfattelse af heksen, er en gammel kvinde med vorte på næsen der levede i middelalderen, er det langt fra virkeligheden i dag, hvor heksekunsten blomstrer. Hekse ligner almindelige mennesker, og er det også, den mest kendte danske heks er nok Dannie Druehyld fra Rold.

Der findes hekse, der er ateister, men også hekse indenfor forskellige religioner som wicca og asetroen