LexOpen   - Dit online leksikon

  Forside        


Jalisco
Jalisco er en delstat i Mexico. Jalisco har et areal på 79.085 km² og har for tiden en konflikt med nabostater over nogle af disses kommuner.

Vest for Jalisco ligger Stillehavet, mod nordvest den mexicanske delstat Nayarit, mod nord Zacatecas, Aguascalientes og San Luis Potosi, mod øst Guanajuato, samt mod syd Colima og Michoacan. I 2003 havde Jalisco et anslået indbyggertal på 6.487.000. ISO 3166-2 er MX-JAL.
Fra kysten stiger landet terasseformet til højslettens 2.000 meter høje vestrand, Sierra Madre, der her bærer de lokale navne Sierra de Nayarit og Sierra de Jalisco. Mod syd hæver sig de virksomme vulkaner Colima (3.940 m) og Nevado (4.450 m). Den østlige del af Jalisco hører til den store, indre højslette Anahuac. Staten gennemstrømmes af Rio Grande de Santiago, der afvander den 1.100 km² store sø Chapala.

Hovedstaden i Jalisco er Guadalajara. De større byer Ajijic, Chapala, Guzmán, Juarez, Puerto Vallarta, Tlaquepaque, Tonalá og Zapopan ligger også i delstaten.

De spanske erobrere trængte ind i denne egn 1526. Jalisco kom til at udgøre en del af kongeriget Nueva Calicia, der også omfattede Aguas Calientes og Zacatecas. Staten Jalisco blev 1889 formindsket ved udskillelsen af territoriet Tepic.