Kvaløy
Kvaløy, almindeligt navn på større og mindre øer langs Norges vestkyst; af betydning er kun Kvaløy vest for Tromsø og Kvaløy i Finmarken.

Den første har en længde af 45 km og en bredde af 27 km med et areal af 739,7 kvadratkilometer; den ligger ud mod havet og skilles ved Kvalsund i nord fra Ringvasøy, ved Sandsund i øst, fra Tromsøy og ved Malangen og Rystrømmen i syd fra Fastlandet. Det er en bjergfuld ø, gennemskåret af dybe dale på vestsiden af de dybt indgående fjorde, Kalfjorden, med retning, fra nord mod syd, Ersfjord og Katfjord, begge med retning mod øst; de to første mødes næsten midt på øen og skilles kun ved et lavt, 2 km bredt eid; et lignende eid af samme bredde skiller atter Kalfjorden fra Sandsundet. Den højeste top er Blåmanden (1035 meter).

Kvaløy i Finmarken er kun 25 km lang og 20 km bred med et areal af 329,7 kvadratkilometer. Det er en nøgen ø med en jævn kystrand uden bugte af nogen betydning; det højeste fjeld er Svartfjeld (624 meter) omtrent midt på øen. Ved en bugt på vestsiden ligger byen Hammerfest.