Latinamerika
Latinamerika beskriver de amerikanske lande syd for USA, og dækker hele Sydamerika, Mellemamerika, Mexico og Caribien. Lande i området, hvor engelsk er det dominerende sprog (eksempelvis Jamaica, Belize og Guyana) medtages sjældent i dette begreb. Normalt refererer det kun til lande, hvor spansk og portugisisk er de dominerende sprog.
En latino er en person, af latinamerikansk herkomst, eller tilhørende den latinamerikanske kultur.

Etymologisk bemærkning: Tager man begrebet bogstavligt, forventer man at udtrykket gælder kulturer og områder i Amerika, som stammer fra kulturer der taler romanske sprog (det vil sige sprog der stammer fra latin). Dog betragtes Amerikas fransk-talende områder, såsom Quebec og Acadia i Canada, samt Haiti, ikke som en del af Latinamerika. Ikke desto mindre var det den oprindelige mening med udtrykket.

»Latinamerika« blev først foreslået under Frankrigs besættelse af Mexico (1862-1867), hvor Napoleon 3. støttede Ærkehertug Maximilians ønske om at blive kejser af Mexico. Franskmændene håbede at tilføjelsen latin til Amerika ville støtte deres sag. At mexicanerne endte med at smide franskmændene ud, mens de beholdt begrebet »latino«, er måske en af historieskrivningens mere charmerende ironier.

Latinamerikanske lande:
Desuden betragtes Spanien og Portugal som Latinamerikas moderlande.