LexOpen   - Dit online leksikon

  Forside        


Linux
Linux er en udgave af UNIX operativsystemet oprindeligt lavet til Intel PC'er, men sidenhen er langt de fleste maskintyper blevet understøttet fra mikrosystemer til mainframes. Systemet udmærker sig ved at være stabilt, gratis og der er fri adgang til kildekoden.

Linux udgives under GPL, som er en open source licens. Dette betyder at brugeren frit kan anvende programmet, ændre programmet og endda videregive programmet til andre. Modsætningen til åben kode er proprietære programmer, som leveres i oversat form. I et proprietært program kan man ikke få fuldt kendskab til virkemåden, idet koden ikke kan læses af mennesker. Dermed er der ingen garanti mod skjult, uønsket funktionalitet.

Linux blev grundlagt af finnen Linus Torvalds, som fik den gode ide at bede andre om at hjælpe via Internet. Kildekoden var offentligt tilgængelig, og det fik mange tusinde til at deltage i projektet med at videreudvikle Linux. Udviklingen af Linux foregår stadig i et internationalt miljø af interesserede programmører.

Den centrale del af Linux benævnes kernen. Udsendelse af nye kerner koordineres af Linus Torvalds.

Linux markedsføres i en Linux-distribution.

Linux har i øjeblikket sin største udbredelse på servere, men er langsomt på vej mod pc'en (2008). Mest kendt er webserveren Apache, men kontorprogrammer som Open Office og Staroffice samt distributionen Ubuntu forventes at øge udbredelsen på pc'en.