LexOpen   - Dit online leksikon

  Forside           Musikinstrumenter        


Lira

Bondelire
Lire, bondelire (italiensk: Lira tedesca, ghironda rebeca, stampella, fransk: vielle [à roue], engelsk: hurdy gurdy, tysk: Drehleier, Bauernleier), et ejendommeligt, gammelt, i sin tid meget udbredt strygeinstrument med tangenter.

Det består af et resonanslegeme med 2 lydhuller, omtrent i skikkelse som de almindelige strygeinstrumenter; derover er spændt et antal strenge, af hvilke den ene, eller to, stemt i enklang, hvorpå melodien spilledes, kan forkortes ved hjælp af tangenterne og derved frembringe de forskellige toner, mens de andre ligger frit og uforandret angiver samme tone (en art borduner), en kvint i bassen (ligesom sækkepiben). Strengene sættes i svingning af et med harpiks bestrøget hjul, der altså repræsenterer buen, og drejes med højre hånd ved hjælp af et håndtag, mens venstre hånd besørger tangenterne.

Lirens første oprindelse går så langt tilbage som til 10.-11. århundrede, - dens første latinske navn var organistrum -, og den forekom ofte i så stor skikkelse, at den spilledes af 2 personer, af hvilke den ene drejede håndtaget, mens den anden behandlede tangenterne. Den vandt stor udbredelse, blev en art familieinstrument, omtrent som klaveret i vor tid, og under dens glansperiode, i 13. århundrede, forekom den i rigt smykket skikkelse, udstyret med malerier, besat med ædle stene, guld og sølv. Så sank den en tid lang ned til at blive et tiggerinstrument, der kun fandtes i hænderne på omvandrende musikanter, sigøjnere og lignende; men i 18. århundrede, da smagen vendte sig mod alt, hvad der stod i forbindelse med det landlige, i »hyrdetiden«, kom den igen til ære og værdighed, især i Frankrig, sammen med sækkepiben.