LexOpen   - Dit online leksikon

  Forside        


Maddalena
Maddalena, den største ø i Bonifaciostrædet mellem Sardinien og Korsika.

Maddalena har gennemgået mange navneændringer: romerne navngav den Ilva, Fussa og Bucina og i middelalderen var øen kendt som Bicinara før den fik navnet Santa Maria Magdalena i det 16. århundrede. Herefter blev den kendt som Maddalena.

Øen har et areal på 49 km² og hører til den italienske provins Olbia-Tempio. Befolkningstallet er på 11.500 indbyggere, der lever af turisme, søfart, fiskeri og vinavl. Det højeste punkt på øen er Monte Guardia Vecchia, 146 meter over havet. Øen er med en dæmning forbundet med den mindre ø, Capreraog er herudover omgivet af en række ubeboede øer samt øen Santo Stefano, hvor der tidligere var en amerikansk flådebase. Der er færge til øen fra Palau på Sardinien.

I 1804 under Napoleonskrigene var øen base for den engelske flåde under ledelse af Lord Nelson, og man kan på øens museum se to sølvlysestager som Lord Nelson forærede byens kirke. Efter afsættelsen af Benito Mussolini i 1943 blev han i tre uger holdt som fange på Maddalena, indtil han blev ført tilbage til fastlandet, hvorfra det lykkedes ham at flygte. Øen besøges hvert år af mange turister på grund af den smukke natur og gode strande.

Fra 1972 til 2008 var der en amerikansk understøttelsesflådebase, samt en NATO-base på den nærliggende ø Santo Stefano. NATO-basen husede en italiensk flådekaserne og tjente som hjemsted for adskillige amerikanske ubådsstøttefartøjer i årenes løb, sluttende med afgang af USS Emory S. Land, som satte sejl til sin nye hjemhavn i Bremerton, Washington. Da den amerikanske flådeunderstøttelsesaktivitet lukkede officielt i januar 2008 sluttede den 35-årige amerikanske tilstedeværelse på Maddalena.