LexOpen   - Dit online leksikon

  Forside        


Månen
Månen er jordens eneste måne og den femtestørste naturlige satellit i solsystemet. Dens størrelse i forhold til jorden gør den til den relativt største måne i solsystemet, som omkredser en planet.

Den gennemsnitlige afstand mellem centrum af jorden og af månen er 384.405 km, hvilket er omkring tredive gange jordens diameter. Månens diameter er 3.474 km, lidt over en fjerdedel af jordens. Det betyder, at månens rumfang er omkring 2 procent af jordens, og at tyngdekraften på dens overflade er omkring 17 procent af jordens. Månen foretager et helt kredsløb om jorden for hver 27,3 dage (den sideriske omløbstid), og de periodiske variationer i jord-måne-sol-systemets geometri medfører, at månen har faser, som gentager sig for hver 29,5 dage (den synodiske omløbstid).

Månen er det eneste himmellegeme, som mennesker er rejst til og har landet på. Det første menneskeskabte objekt, som undslap jordens tyngdekraft og passerede nær månen, var Sovjetunionens rumsonde Luna 1. Det første kunstige objekt, som ramte månens overflade var Luna 2, og de første fotografier af den normalt skjulte bagside af månen blev optaget af Luna 3, alle tre begivenheder i 1959. Den første rumsonde, som foretog en blød landing på månen var Luna 9, og den første ubemandede sonde, som gik i kredsløb om månen var Luna 10, begge de sidstnævnte i 1966. USAs Apollo-program har stået for de eneste bemandede missioner, som har været gennemført indtil nu, idet der blev foretaget seks månelandinger mellem 1969 og 1972. Det første menneske, som satte sin fod på månen, var Neil Armstrong i 1969. Udforskning af månen foretaget af mennesker ophørte med afslutningen af Apollo-programmet, men flere lande har offentliggjort mere eller mindre realistiske planer om at sende mennesker til månen. Blandt andet har Kina annonceret at kinesere vil gå på Månen i år 2024. Derudover har mange planer om ubemandede landinger på månen, herunder deltagere i Googles Lunar X Prize.

Månens astronomiske symbol er billedet af den aftagende måne, set fra den nordlige halvkugle.