LexOpen   - Dit online leksikon

  Forside        


Mellemamerika
Mellemamerika er området mellem den sydlige grænse i Mexico i Nordamerika, og den nordvestlige grænse i Colombia i Sydamerika. Geografer betragter ikke Mellemamerika som et kontinent; det betragtes normalt som en geografisk del af Nordamerika. Nogle geografer kalder Mellemamerika for en stor landtange; i denne geografiske betydning, er dette nogle gange inklusive den del af Mexico som ligger øst for Tehuantepec-landtangen, nemlig de mexicanske stater Chiapas, Tabasco, Campeche, Yucatan og Quintana Roo. Det er den mest udbredte holdning, at Mellemamerika ligger indenfor grænserne af landene mellem Mexico og Colombia.
I den hyppigst anvendte definition, består Mellemamerika af landene:
Guatemala
Belize
Honduras
El Salvador
Nicaragua
Costa Rica
Panama
Mellemamerika har dermed et areal på omkring 540.000 kvadratkilometer og en bredde mellem Stillehavet og Det Caribiske Hav spændende fra 560 kilometer til 50 kilometer.
Desuden var der i det tidlige 19. århundrede et land ved navn Mellemamerika, som bestod af de nuværende lande Guatemala, Honduras, El Salvador, Nicaragua og Costa Rica (og en del af den moderne mexicanske stat Chiapas). Dette land var også nogle gange kendt som de Forenede Mellemamerikanske Provinser eller Mellemamerikas Forende Stater.
Det beslægtede udtryk Mesoamerika anvendes normalt om de præ-columbianske indianske kulturer i området, der bredte sig mod nord til det centrale Mexico.