LexOpen   - Dit online leksikon

  Forside        


Nyre
Nyren (latin renes, græsk nephros, deraf nefrologi) er en livsnødvendig del af kroppen og dennes urinvej (processen hvor kroppen renser blodet med mere).

En nyre kan veje omkring 150 til 175 gram. Nyren ligger bag det nederste ribben, en i hver side af rygsøjlen. Foran venstre nyre ligger milten mens den højre ligger bag ved leveren. Den højre nyre er tilmed placeret længere nede (mere kaudalt) end venstre. Nyrens vigtigste funktion er at holde kroppens balance i stand.

Nyrens basale funktioner er, at den skal filtrere samt rense blodet for affaldstoffer fra kroppens stofskifte, opretholde væskebalanceen (der ændres idet man drikker), holde balance i kroppens saltbalance og opretholde kroppens syre- og basebalance. Alle overskydende væsker udledes efterfølgende som urin.

Nyren gennemstrømmes af mere end 1 liter blod per minut og på et døgn ca 1.700 liter hvor af 180 filtreres fra og gennemgår adskillige processer, før det bliver til urin og udskilles fra kroppen. En person udskiller ca 1 eller 1œ liter urin om dagen, men det kan variere med personens væskeindtag, sygdom og diverse fysiske aktiviteter.

Nyrerne har herudover en endokrinfunktion idet de producerer hormonerne renin og erythropoetin (EPO). Renin produceres i det juxtaglomerulære apparat og har en regulerende effekt på blodtrykket. Erythropoetin produceres af interstitialcellerne i nyrernes cortex og har en funktion i forbindelse med dannelsen af røde blodlegemer (erythrocytter).

Transplantation
Kroppen har to nyrer, men er fuldt i stand til at fungere med blot en enkelt. Der er således tale om et dobbeltsikret kredsløb, der gør kroppen i stand til at overleve i tilfælde af at en nyre sætter ud.

Dette åbner mulighed for, at en rask donor kan afgive en nyre til en patient, hvis egne nyrer ikke længere fungerer tilstrækkeligt, hvad enten det er som følge af sygdom, eller hvis patientens nyrer er blevet beskadiget gennem et traume. Denne proces kaldes transplantation. Af hensyn til forligelighed mellem donor og patients blod- og vævstyper, er det ikke ualmindeligt at familiemedlemmer til patienten foretrækkes som donorer.