LexOpen   - Dit online leksikon

  Forside           Gin           Ginmærker        


Plymouth Gin
Plymouth Gin er en beskyttet geografisk betegnelse, der vedrører enhver gin destilleret i Plymouth, England. I dag er der kun et mærke, Plymouth, som produceres af Black Friars Distillery. The Black Friars Distillery er det eneste resterende gin-destilleri i Plymouth, i det der engang var et kloster bygget i 1431 for Den Dominikanske Orden, og som åbner sig for, hvad der nu er Southside Street. Destilleriet har været i drift siden 1793. Fox & Williamsons etablerede destillationsvirksomhed begyndte at destillere Plymouth-mærket i 1793. Snart skulle virksomheden blive kendt som Coates & Co., som den blev forblev indtil marts 2004. I 1996 blev mærket solgt af Allied-Lyons til en ledelsesgruppe under ledelse af Charles Rolls, som genoplivede det. Efter at have vendt virksomheden rundt, solgte de den i 2005 til det svenske selskab V&S Group, der også lavede Absolut Vodka. Mærket er nu ejet og distribueret af det franske selskab Pernod Ricard som følge af købet af V&S i 2008.

Plymouth Gin er traditionelt brugt i den historiske sømandsfejringsdrink Mahogany sammensat af gin slået ind i opvarmet sort sirup.

Beskrivelse
Plymouth Original Strength-mærket af gin er 41,2 % ABV. Den er anderledes og lidt mindre tør end den meget mere almindelige London-stil af gin, angiveligt på grund af en højere end den sædvanlige andel af rodingredienser, som giver en mere jordisk fornemmelse af gin samt en blødgjort enebærsmag. Der er også en »navy strength«-variant, som er 57 % ABV (100° English proof), der er den traditionelle styrke krævet af British Royal Navy. En 47 % ABV (94 U.S. proof) version distribueres over hele verden.

Plymouth producerer også en sloe gin.

Historie
Gin, der oprindeligt var en forholdsvis billig alkoholisk drik, blev købt af de fattige og forårsagede betydelige sociale problemer, illustreret ved graveringen »Gin Lane« af Hogarth i 1751. Den globale udbredelse af British Royal Navy førte til det berømte og brede forbrug af produktet der i modsætning til London Gin kunne indtages uden tilsætning af andet. I Britisk Indien blev det blandet med tonic-vand, der blev brugt på grund af kinins egenskaber mod malaria, hvilket førte til oprettelsen af drinken gin og tonic.

Plymouth Gin var meget populær i den første del af det 20. århundrede. 23 ginbaserede cocktailopskrifter i Savoy-bogen over cocktails nævner specifikt Plymouth Gin. Det var en tradition i Royal Navy, at alle nye skibe modtog et »Plymouth Gin Commissioning kit«, en trækasse indeholdende to flasker Plymouth gin i maritim styrke og glasvarer.

I 1998 blev brandet genoptaget af det nye ledelseshold. Den nye emballage involverede en genskabelse af den originale flaske og omfattede en tørstig munk inde i flasken. Det blev sagt, at når munkens fødder blev tørre, var det tid til en ny flaske. Ginnen blev også tilbageført til sin oprindelige styrke på 41,2 %, og en marinestyrke på 57 % blev indført for at minde drikkere om, at mærket var den officielle gin til British Royal Navy.

I midten af ​​2006 blev flasken ændret af de nye ejere V&S til en art deco-stil. Flaskens forside skildrede skibet Mayflower, baseret på, at når pilgrimfædrene gik ud for deres rejse til den nye verden, så tvang de dårlige søforhold og skader dem til at lægge ind i Plymouthhavnen for ly og reparationer. Lokal tradition har det, at nogle af dem blev i klosteret, som senere blev til destilleriet. På samme måde som munkens fødder kan man sige, at det er på tide at få en ny flaske, når Mayflower »ikke længere sejler på gin«.

I januar 2012 fik emballagen igen nyt design. Denne gang vendte flasken tilbage til en mere klassisk »barberflaske« form med en lidt grøn farvetone og ordene »Est. 1793 / Black Friars Distillery« præget på forsiden.

Ærestildelinger
Plymouths originale gin har vundet mange priser gennem årene, herunder firdobbelt guld, fire guld, en sølv og to bronzemedaljer ved San Francisco World Spirits-konkurrencen mellem 2006-2016. I 2016 modtog Plymouth dobbelt guld for sin Plymouth Gin (Original Gin) og guld for sin Navy Strength Gin i denne konkurrence.