LexOpen   - Dit online leksikon

  Forside           Krydderier        


Safran
Safran er et krydderi der udvindes af safranblomsten. Det engelske ord for safran, saffron, anvendes for en nuance af gul samt for planten. Ordet stammer oprindelig fra det arabiske ord asfar.

Det er alene tre stilke i safranblomsten med en karakteristisk dybrød farve som giver krydderivirkningen. Blomsten har også to kortere stilke i en gul farve, der ikke har nogen krydderivirkning. Der anvendes cirka 150.000 stilke til et kilogram. Udvindingen af krydderiet er særdeles kompliceret og arbejdskraft intensivt, hvilket er med til at gøre krydderiet dyrt.

Tidligere har safran også været anvendt til at farve tøj. Tøjet blev båret af den øverste adelige klasse. Safran har været anvendt medicinsk som behandlingsmiddel til over 90 sygdomme igennem flere tusinde år.

Spanien og Indien er de største producenter af safran. På grund af krydderiets høje pris, sælges der en lang række »kopierede« og fortyndede produkter, ingen af disse giver dog den samme smags- og duftoplevelse.