LexOpen   - Dit online leksikon

  Forside        


Tegneserie
En tegneserie er et tegnet billede med eller uden ramme, som består af mindst to billeder der indbyrdes hænger sammen og er afhængige af hinanden, og som fortæller en fremadskridende handling.

En tegneserie kan være uden tekst (for eksempel Ferd'nand?), men som oftest indeholder den tekst i talebobler og i forklarende tekstrammer (for eksempel Anders And). Den kan i enkelte tilfælde være uden talebobler og kun indeholde forklarende og fortællende tekstrammer (for eksempel Prins Valiant.

En tegneserie kan gøre brug af forskellige effekter for at tydeliggøre meningen. Den kan benytte sig af lydord eller af et efterhånden alment kendt billedsymbolsprog. Den enkleste form for tegneserie er den afsluttede, humoristiske avisstribe, men formen er blevet udviklet til den mere komplicerede hæfte- og albumsform.

Kendte tegneserier: Af kendte tegneserier, findes blandt andet:
Anders And, Asterix, Basserne, Garfield, Steen og Stoffer, Edderkoppen, Hulk, Spiderman, De Fantastiske 4, DareDevil, Superman, Søren Spætte, hulk, Projekt X.

Især Belgien har produceret mange kendte tegneseriefigurer, blandt andet Tintin, Lucky Luke, Smølferne, Spirillen og Vakse Viggo.

Tegneseriefigurer:
Grimm E. Ulv